Катеренето по дървета и бягането боси по трева подобряват паметта

1131
Катеренето по дървета и бягането боси по трева подобряват паметта
Снимка: iStock/Guliver

В нашия забързан и технологичен свят често се откъсваме от естествената среда, която ни заобикаля. Последните проучвания обаче показват, че възстановяването на връзката с природата чрез дейности като катерене на дървета и бягане бос по трева може да има изненадващи ползи за когнитивното ни здраве, особено за подобряване на паметта.

Природата отдавна е призната за източник на спокойствие и подмладяване на ума, но връзката между дейностите на открито и подобряването на паметта е сравнително ново и вълнуващо откритие. Ето как катеренето по дърветата и тичането боси по тревата могат да подобрят паметта ви:

Сензорна стимулация

Когато се катерите по дърво или ходите боси по трева, сетивата ви се ангажират по един много силен начин. Усещате текстурата на кората или тревните стъбла под краката си, усещате земните аромати, чувате шумоленето на листата или чуруликането на птиците. Тези сетивни преживявания стимулират различни части на мозъка ви, като подобряват невронните връзки и укрепването на паметта.

Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Намаляване на стреса

Природата има успокояващ ефект върху ума, като намалява нивата на стрес и тревожност. По-ниските нива на стрес са пряко свързани с подобряване на паметта и когнитивните функции. Катеренето по дърво или ходенето по трева ви позволява да избягате от шума и суетата на ежедневието, като спомага за релаксация и умствена яснота.

Осъзнатост

Заниманията с природата насърчават съзнателността - състояние на повишена осъзнатост и съсредоточаване върху настоящия момент. Тази осъзнатост може да подобри запаметяването, като ви помага да се концентрирате по-добре върху информацията, която се опитвате да запомните.

Физическа активност

Катеренето по дърветата и тичането боси изискват физически усилия и координация. Известно е, че редовната физическа активност засилва притока на кръв към мозъка, насърчава растежа на нови мозъчни клетки и подобрява паметта. Тези дейности също така стимулират производството на невротрофични фактори, които поддържат здравето на мозъка.

Когнитивни предизвикателства

Катеренето по дърво изисква умения за решаване на проблеми и осъзнаване на пространството, а бягането с боси крака по неравен терен ангажира мозъка със задачи, свързани с баланса и координацията. Тези когнитивни предизвикателства стимулират изпълнителните функции на мозъка и работната памет.

9 храни за по-добра памет

Витамин D

Дейностите на открито ви излагат на слънчева светлина, която е естествен източник на витамин D. Витамин D е от съществено значение за здравето на мозъка и когнитивните функции, а недостигът му е свързан с проблеми с паметта. Прекарването на време на открито може да помогне за поддържане на оптимални нива на витамин D.

Социално взаимодействие

Заниманията на открито често включват общуване с приятели или семейството. Доказано е, че социалното взаимодействие има положителен ефект върху паметта и когнитивното здраве, тъй като стимулира разговорите и умствената ангажираност.

Макар че научните доказателства все още се развиват, връзката между дейностите, свързани с природата, като катерене по дървета и бягане бос по трева, и подобряването на паметта е интригуваща. Включването на тези дейности в ежедневието ви може да бъде освежаващ и приятен начин да поддържате когнитивното си здраве и да създадете по-дълбока връзка с естествения свят. Така че следващия път, когато имате възможност, събуйте обувките си, намерете дърво, на което да се покатерите, и оставете природата да направи своята магия за подобряване на паметта ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com