Ключовата разлика между капучино и мокачино – ето каква е

22076
Ключовата разлика между капучино и мокачино – ето каква е
Снимка: Pixabay

Преди няколко десетилетия изборът на напитка беше лесен? Кафе, прочутото „Инка“, което не съдържаше кофеин, Алтай, Сайдер, Кооп кола, Етър, лимонада и Лозина. Днес може да избирате между няколко страници меню с напитки – дълъг списък от топли, студени, безалкохолни газирани или негазирани питиета, фрешове, сокове и коктейли, които са комбинация от тях, млека с различни съставки, горещ шоколад, минерални води и множество вида кафе, които вероятно ви объркват и затрудняват да поръчате, неразбирайки какво съдържат и би ли ви харесало.

Много потребители се притесняват да споделят със сервитьора, че напитката не им е позната и да попитат за състава ѝ, за да съобразят избора с вкуса си. Място за притеснение няма – развенчаваме една от големите загадки – разликата между капучино и мокачино, за да ви помогнем в избора на следобедно изкушение за споделяне с приятелки и да не се чувствате неудобно, когато сервитьорът ви попита какво сте избрали.

Разлика между капучино и мокачино

За да разберете разликата, вижте по какво се различават и по какво си приличат двете напитки, какво слага барманът в чашите и кое изкушение се доближава повече до вкуса ви.

Защо НЕ трябва да пием кафе, когато е студено? Отговорът ще ви изненада!

1. Мокачино

Мокачиното в Америка се нарича просто мока, докато в Европа е по-познато именно като мокачино. Сред ключовите му съставки, които го различават от капучиното, е употребата на шоколад за приготвяне на напитката. Естествено в мокачиното има експресо, както и сметана за плътност, сладост и пухкава визия, която да достави и визуална наслада освен тази за небцето след вкусната чаша. Шоколадът в рецептата може да е какао на прах или шоколадов сироп. Именно шоколадът прави тази съществена разлика между капучиното и мокачиното.

Шоколад не се среща под никаква форма в капучиното, докато той задължително присъства в мокачиното. Именно шоколадът придава тази особена сладост на мокачиното и го прави по-сладкото от двете питиета, когато се сервират без добавена захар. Чашите, в които се сервира, са високи, а не ниски като за кафе, изработени са обикновено от термоустойчиво стъкло. Украсата е от канела.

Друга съществена разлика между двете напитки е в тяхната калоричност. Докато капучиното, ако е без добавена захар, може да мине за диетична напитка – все пак съдържа само кафе с малко мляко, то мокачиното достига два-три пъти повече калории, тъй като все пак ключовата му съставка е шоколадът, и е далеч от понятието диетично.

Лекар доказа защо е полезно да пием кафето си с мляко

2. Капучино

Чашите за поднасянето на капучиното също са големи, но са от порцелан и могат да наподобяват тези на кафето, но в по-голям размер. В тях ви очаква феерия от наситени вкусове – еспресо и печено мляко. Легендата разказва, че напитката капучино е измислена от римски монаси, които започнали да добавят мляко към кафето, за да променят цвета му и да го направят по-светло, тъй като черното кафе се считало за дяволска отвара и те не можели да консумират тази любима и ободряваща напитка, която е сред най-популярните днес в световен мащаб.

Популярността на капучиното също нараства през вековете и днес то почти „диша във врата“ на кафето – основната му съставка. Декорацията е богата и според въображението, като тя може да повтаря тази при мокачиното – канела или да се използват цветни пръчици, кафе.

Коя от двете напитки ще избереш, зависи от индивидуалния вкус и диетата ти, но, знаейки каква е разликата между капучино и мокачино, няма да се притесняваш, когато избираш от менюто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com