Лекар доказа защо е полезно да пием кафето си с мляко

4470
Лекар доказа защо е полезно да пием кафето си с мляко
Снимка: Healthline

Кафето е отдавна призната вълшебна напитка, която внася бодрост и свежест, независимо дали се пие сутрин преди закуска или непосредствено след солиден обяд, или в късния следобед, когато тялото ни изпитва умората от напрегнатия ден.

За едни „хубавото“ кафе трябва да е „късо“ – чисто и силно, тъй като тогава неговият аромат се усеща най-пълно. Други предпочитат да е „по-дълго“, с цел да удължават удоволствието, за сметка на по-слабия аромат.

Освен това има любители на кафето, които са свикнали да го пият след добавяне на по-малко или по-голямо количество прясно мляко (или 10-ина грама сметана, получавана от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини). Учудващо за мнозина, доказано е, че такива комбинации кафе – мляко имат ясно дефиниран мултиплициран здравословен ефект, основаващ се преди всичко на съчетание между протеините в млякото и полифенолите в кафето.

Натуралното прясно мляко съдържа: балансирани диетично мазнини (наситени мастни киселини, лецитин, холин), въглехидрати (лактоза), белтъчини (казеин, лактоглобулини и лактоалбумини), витамини (А, В6, С, D, F, каротин), метални йони и йонни комплекси, микроелементи, соли на Ca и P, азот и въглероден диоксид. Този състав се запазва след задължителната пастьоризация (при температура 75°С) на животинското мляко, целяща да бъдат унищожени огромната част от патогенните организми, (бактерии вируси), които попадат в организма и млякото на животните при тяхното хранене.

Именно такъв уникален набор от вещества определя многобройните ползи за организма от консумирането на прясно мляко: подобряване на здравината и гладкостта на кожата; предпазване на зъбите от кариеси; заздравяване на костната и мускулната системи; поддържане на нормално тегло, снижаване на нивата на стрес и депресия; елиминиране на киселините, зареждане с енергия; превенция срещу високо кръвно налягане, инфаркт или/и инсулт и други заболявания.

От друга страна, не единствено кафейното дърво, но и много от култивираните растения (плодове, зеленчуци, билки, чайове) произвеждат полифеноли (флавоноиди, фенолни киселини, полифенолни амиди, както и други полифенолни съединения), благодарение на които се оказват надеждно защитени от слънчевата радиация, както и от инфекциозни (паразитни) болести, причинени от фитопатогени от различни естество.

Учени: Чаша кафе облекчава болката в тази част на тялото

Основното им свойство е, че действат като антиоксиданти, непозволявайки на силно реактивните, много агресивни химически кислородни молекули (или органични съединения, съдържащи кислород) да отнемат електрони от други атоми или молекули и така да ги превърнат в свободни радикали.

Както е при растенията, попадналите в човешкия организъм полифеноли го защитават по подобен начин, спирайки, на практика, лавинообразното образуване на свободни радикали – като нежелани междинни продукти на метаболизма – и, по този начин, снижавайки съществено вредоносния за здравето ефект от дишането на въздух, замърсен с: прахови частици, азотен диоксид озон, UV радиация и цигарен дим.
Други съществено важни здравословни свойства на полифенолите са:

1/ намаляват броя и интензивността на възпалителните процеси в тъканите;

2/ действат превантивно по отношение на инсултите, инфарктите и раковите заболявания;

3/ понижават съдържанието на „лош“ холестерол в кръвта и свалят кръвното налягане до нормални стойности; енергизират и тонизират организма;

4/ въздействат благотворно върху кожата;

5/ правят зрението по-остро;

6/ усилват имунната система;

7/ спомагат за изгарянето на излишните подкожни мазнини;

8/ стабилизират метаболизма;

9/ нормализират процесите в храносмилателната система.

Кафе със сол? Отлична комбинация! Ето какво казват учените за това "дуо"

Изследвания, проведени в Копенхагенския университет, са показали, че когато полифенолите се комбинират с протеини, съдържащи се в хранителни продукти, то някои от здравословните ефекти съществено се увеличават (повече от 2 пъти). По-конкретно, когато богатото на полифеноли кафе се пие с богато на протеини мляко, то тази комбинация се оказва с на 100% засилени противовъзпалителни свойства.

Принципно, комбинирането на богати на протеини храни – от една страна – с плодове, зеленчуци и други богати на полифеноли храни – от друга страна – може да подобри противовъзпалителните ефекти на консумираните храни.

Освен кафейните зърна, някои от най-добрите хранителни източници на полифеноли са: горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад, боб, ядки, мента, ябълки, сливи, спанак, червен лук, черен и зелен чай и други. 

В допълнение към натуралното пастьоризирано прясно мляко, някои от най-богатите на аминокиселини храни включват: ядки, месо, риба, семена, домашно птиче месо, бобови растения, млечни продукти и други.
Следва да се отбележи, че освен да лекуват на възпаленията, аминокиселините имат и други доказани полезни свойства: първо, поддържат кожата здрава и помагат при псориазис; второ, гарантират пълноценен сън; трето, подобряват настроението; четвърто, способстват за добра спортна форма; пето, запазват мускулната маса при ускорена загуба на излишните мазнини в тялото.
Изводът от гореизложеното е един: пийте кафето си с малко мляко!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com