Кое брашно е най-здравословното и можем да си правим тестени изделия, без да се притесняваме

18000
Кое брашно е най-здравословното и можем да си правим тестени изделия, без да се притесняваме
Снимка: iStock/Guliver

Подобно на повечето храни, бялото брашно може да има здравословно място в контекста на балансирана диета. Бялото брашно е най-добрият избор за определени видове печени изделия и хляб и не е необходимо да го елиминирате. По-скоро можете да му се насладите там, където върши работата най-добре, като същевременно отделите време да опознаете различни брашна в рецепти, където те могат да блестят!

Ограничението на бялото брашно е, че е по-малко богато на фибри от другите видове брашна. Ако целта ви е да ядете повече фибри (които са свързани със ситостта, храносмилателното здраве и здравето на сърцето), тогава е полезно да добавите пълнозърнести и древни зърнени брашна към вашите рецепти за печени изделия.

4 здравословни вида брашно, които може да си позволите

Дори и да нямате алергия към глутен и да не планирате напълно да изоставяте пшеницата, експериментирането във вашата кухня с различни в...

Има ли такова нещо като „здравословно“ брашно?

Разбира се! Пълнозърнестите и древните пшенични брашна съдържат микроелементи, протеини и фибри. Дори бялото брашно има протеин, макар и с по-малко микроелементи от пълнозърнестото брашно. А древните зърнени брашна също съдържат различни минерали и микроелементи. Древните зърнени храни са една от храните, които ще подобрят цялостното ви здраве.

Кои са „най-здравословните“ брашна, които се предлагат на пазара?

Пълнозърнестите и древните пшенични брашна, като спелта, ръж, лимец и обикновена пълнозърнеста пшеница, предлагат най-добрия ефект по отношение на фибри, протеини и микроелементи. Особено ценни са покълналите зърнени брашна, защото техните хранителни вещества стават по-биодостъпни чрез процеса на покълване! Покълналото пшенично брашно е едно от предпочитаните от мен брашна за хляб и домашно приготвени печива. Брашната без глутен, като просо, кафяв ориз и царевица, са най-здравословният вариант за тези с цьолиакия или чувствителност към глутен.

Рецепта за най-вкусната домашна юфка

Почитателите на юфката знаят, че няма нищо по-вкусно от тази, която е домашно приготвена.  Предлагаме ви автентична рецепта, коят...

Какво трябва да знаете за готвенето и печенето с различни брашна? Можете ли да замените бялото брашно във всяка рецепта с алтернатива?

Наистина е важно да разберете, че не можете просто да замените едно брашно с друго в рецептите за печене – особено ако има разлика в съдържанието на глутен. Пълнозърнестите и белите брашна работят по различен начин, както и брашната, които съдържат глутен, и тези, които не съдържат. Древните зърнени, пълнозърнести и безглутенови брашна предлагат чудесни възможности за домашния пекар, но трябва да проучите как работят при печенето, за да правите уверено замествания или размяна. Обикновено препоръчвам да замените малка част от обикновеното пшенично брашно с алтернатива в рецепта за печене (например, да замените една четвърт от бялото брашно с пълнозърнеста алтернатива) и да видите какви са резултатите, преди да опитате размяна 1:1.

Домашен хляб се приготвя с ръж, спелта, пшенично и пълнозърнесто брашно. За бързи хлябове, като бананов хляб или мъфини за закуска, често се използва комбинация от обикновено пшенично брашно и пълнозърнести сортове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно