Кое е най-голямото животно, което може да срещнете в България?

15574
Кое е най-голямото животно, което може да срещнете в България?
Снимка: iStock/Guliver

Кратка разходка из палеонтологичния музей в Асеновград ни разкрива тайните на неподозирания животински свят, населявал територията на днешна България преди милиони години. Земите ни са били дом на видове с внушителни размери като динотериума – далечен прароднина на слона, чиито изключително запазен скелет ни сочи, че дължината му е била над 7 метра, а височината – почти 5 метра.

Този представител на късния миоцен е изчезнал вид, който естествено ни кара да се замислим кое е най-голямото животно в България днес и има ли такова, което се доближава до внушителните размери и килограми на видовете, населявали някога земите ни.

Топ 7 на най-опасните животни в България

Най-голямото животно в България днес

Ако размерите на динутериума са породили страх у вас, то тези на най-голямото животно в България, което може да срещнете днес, са далеч по-голямото животно в България по отношение малки, но то съвсем не е безопасно.

Напротив. Най- на размерите и теглото си е хищник, което красноречиво сочи, че не е добра идея да го изненадваме гората особено ако има малки. Това е кафявата мечка, чиято численост в България е намаляла през последните десетилетия и достига едва няколко стотин броя, поради което е защитен вид, за разлика от числеността ѝ в Русия, оценяваща се на над 100 000. В миналото земите ни са били изцяло обитавани от кафявата мечка, за което свидетелстват не само открити фосилни находки из цялата територия на страната ни, но и имената на десетки пещери, наречени Мечата дупка, защото са били населявани от мечките.

Днес кафявата мечка в България се среща на малко места и предимно по високите части на планините, избягва срещите с хората винаги, когато е възможно, тъй като е свикнала да е преследвана в миналото от тях и е придобила навици да се пази. Това прави кафявата мечка по-малко опасна, тъй като вероятността да я срещнете е минимална – ако я изненадате, тоест, ако не ви усети, за да предприеме бягство.

Произход и размери на кафявата мечка

Кафявата мечка произлиза от азиатските популации на този внушителен хищник преди около 800 000 години и се разпространява на Стария континент и в Америка. Трудно би било да опишем физическите ѝ данни, тъй като те могат да варират, като изключително любопитен факт е, че мечките имат свои „лица“ по подобие на хората – варират пропорциите между очите, носа и ушите на отделните екземплярите и същите са индивидуални.

Топ 10 на най-опасните животни в света

Различават се и цветът на козината, дължината и плътността на космената покривка, които зависят от климата на мястото, което дадени кафяви мечки обитават, големината на стъпката, размерите и теглото, но е категорично ясно, че те са несравнимо по-малки  от тези на динутериума.

Дори най-големият известен представител на един от подвидовете, чието тегло след  отстрел е измерено на 751 килограма, с което е записана в книгата а Рекордите на Гинес, не може дори да се доближи до размерите на динотериума. И ако все пак трябва да обобщим размерите на най-голямото животно в България – кафявата мечка, или да посочим средни такива, то тегло от 150-250 килограма се възприема като норма, макар да е открит и екземпляр с тегло от 350 килограма в далечната 1939 година, което тегло на кафява мечка е рекордно за страната ни.

Ако се колебаехте кое е най-голямото животно, което може да срещнете в България, вероятно открихте отговорите на всички въпроси, които сте си задавали. Ще ви изненадаме само с още една любопитна информация за най-голямото животно в България – малките му се раждат с тегло от едва 300 до 400 грама. Кой би допуснал, че от това малко бебе с размерите на котенце ще стане огромен мечок, ако разбира се съумеем да го опазим от  бракониерите и да съхраним кафявата мечка у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com