Кое е най-полезното месо?

4394
Кое е най-полезното месо?
Снимка: iStock

Много хора смятат, че заместителите на месо на растителна основа са по-здравословни от истинското месо. Шведски изследователи определят алтернативата на месото като “невъзможни“ бургери и други заместители на растителна основа, че не притежават същите хранителни свойства като храната, която заместват. Шведските учени откриват, че заместителите на месото съдържат протеини и хранителни вещества, които човешкото тяло не може да усвои, оставяйки хората с дефицит на желязо. Това е чудесна новина за тези, които обичат месото.

Независимо дали консумирате месо редовно или по-рядко, добре е да знаете кое месо е най-полезно.

1. Пилешки гърди

Пилешките гърди са богати на протеини и бедни на мазнини. Пилешкото месо е основна храна за много хора и не е изненада, че гърдите са най-полезната му част. Според Националния институт по здравеопазване пилешките гърди без кожа и кости са един от двата вида месо, считани за “много диетичен” източник на протеини. Според диетолозите “Пилешкото месо е чудесен източник на желязо, цинк, селен и витамини от групата В”. За много хора тъмното месо е много по-вкусно, но специалистите препоръчват то да се консумира в умерени количества. 

Изданието Greatist посочва, че “пилешкото месо е едно от най-популярните и универсални меса. Съществуват безброй начини за приготвянето му. 

По колко месо на ден трябва да ядат възрастните хора - ето какво разкри лекар

2. Пуешки гърди

Пуйката е чудесно ястие не само в Деня на благодарността и на Коледа. Подобно на пилешките, пуешките гърди са едно от най-здравословните меса, които могат да се приготвят по много различни рецепти. UW Provisions препоръчва да се приготвят на грил, защото така ще се оптимизира вкуса, без да се налага добавяне на вредни подправки. Тези постни домашни птици съдържат по-малко натрий от деликатесните меса и пилето, приготвени със солени сосове, миксове и подправки. Месо на грил е най-предпочитаният метод за приготвяне както на пуйка, така и на пиле.

Northwell Health препоръчва и двата вида месо, но дава предимство на пуешкото, защото е “по-постно”.  Когато става въпрос за най-здравословни меса, богати на най-голямо количество хранителни вещества, пуешкото и пилешкото са на първо място в списъка. И двата вида месо са с подобен профил, като пуешкото се смята за по-постно от пилешкото. Имайте предвид, че тези меса са най-здравословни, когато се отстрани кожата, която е най-мазната част от тях.

Консумирането на месото с кожата, автоматично го превръща във вредна храна. Диетолозите са на едно мнение, че трябва да се консумира само постната част от месото. Избирайте порции с под 10 г обща мазнина и до 4,5 г наситени мазнини.  Пуешкото месо е една от най-диетичните протеинови храни, която е отличен източник на витамин В6 и ниацин, които помагат за поддържане на сърдечното здраве, храносмилането, енергията, мозъчната дейност и други функции на тялото.

Кое е най-полезното месо за хората над 50 години?

3. Телешко

Макар лекари и диетолози препоръчват ограничаване консумацията на червено месо, известно е, че телешкото съдържа полезни протеини и хранителни вещества. Ако обичате червено месо, за предпочитане е постно телешко пред другите видове месо.

Постното червено месо не повишава холестерола. Телешкото месо съдържа протеини, витамин В12, желязо, ниацин и цинк. Телешкото филе е постно, вкусно и здравословно. Рибай стек е другото чудесно предложение за апетитно и постно червено месо. Рибай стекът е сочен, вкусен и богат на жизненоважни хранителни вещества като витамини В, цинк и селен. 

4. Риба

Рибата е добре известен източник на здравословни мазнини, от която получаваме достатъчно количество Омега-3 мастни киселини. 

Insteading препоръчва дори консервирана риба тон или сьомга, прясна сьомга или бяла риба. Рибата в консерви не е по-полезна от прясната или от замразеното филе, но също се препоръчва. Консервираните риба тон и сьомга са лесни за консервиране и съхранение. Ако искате да замените червеното месо, сьомгата е чудесно предложение. Месестата риба е идеалният вариант за заместител на червеното месо. 

Ако избирате месо само въз основа на ползите за здравето, консумирайте най-вече мазна риба. Сред ползите са намаляване риска от сърдечни заболявания и депресия, подобряване мозъчната дейност, по-малък риск от следродилна депресия и мн. др. Освен това, рибата е лесна и бърза за приготвяне.
Ако обичате риба, не прекалявайте с количеството заради съдържанието на живак. Избягвайте големите риби, които ядат други риби. Избирайте по-малките риби, в които обикновено има по-малко живак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com