Кое е най-силното земетресение в историята на България?

3476
Кое е най-силното земетресение в историята на България?
Снимка: iStock

За две земетресения може да се каже, че са най-силни в историята на България.

Кое е най-силното земетресение?

Най-силното земетресение на Балканите и в континентална Европа за последните 150 години е регистрирано през 1904 г. в село Крупник, община Симитли, в началото на Кресненското дефиле.
На 4 април 1904 г. районът е разтърсен от два мощни труса от 7,8 и 7,2 по скалата на Рихтер за интервал от 20 минути. Между двата труса земята се разклаща още 51 пъти. Силното земетресение е усетено на площ от 1 400 000 кв.км в цяла Беломорска и Вардарска Македония. Според сведения от това време се усеща чак в Будапеща.

Жертвите са малко, защото по това време няма високо строителство.
Село Крупник и Симитли са изравнени със земята. Нанесени са щети в Горна Джумая (днес Благоевград), Банско, Разлог, Северна Македония.
Според горноджумайски вестник “Вести” в града са загинали десет души, а четирима са ранени. Унищожени са военната болница и турските казарми. Навсякъде в района са отворени пукнатини по пътищата и бликва червеникава кална вода. В Пехчево, днес в Северна Македония, загиналите са над 60, а ранените - над 40.

Днес в Крупник има сеизмологична станция. В района се случват по няколко земетресения на ден, повечето твърде слаби и не се усещат. 

Любопитни факти за земетресенията

Кое е най-опустошителното земетресение в България?

Най-силното земетресение в Крупник не дава много жертви, то най-опустошително е Вранчанското земетресение от 1977 г.
На 4 март 1977 г. в 21:22 ч Свищов е опустошен от най-убийственото земетресение в историята на България.

Според съобщение на Геофизичния институт към БАН от същия ден епицентърът му се намира в Румъния, в сеизмо активната зона Вранча, разположена в Източните Карпати. Земетресението е регистрирано от сеизмични станции по цялото земно кълбо. Усетено е в Москва, Ленинград, Хелзинки, Рим, Атина, Истанбул. 

Поради голямата му сила - магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер и с дълбочина над 100 км - земетресението обхваща огромни площи със значителни разрушения. След него на територията на България са регистрирани още 45 по-слаби труса.  

Според съобщение на Правителствената комисия за отстраняването на последиците от земетресението се посочва “Силата на земетресението по 12-степенната скала в някои райони като Свищов е 8-ма степен, а в Никопол и Русе - 7-ма степен”. Според специалистите, голямата му разрушителна сила се дължи на дълбочината, на която се случва и относително дългата му продължителност - 55 секунди. Първият трус е вертикален, следващият - хоризонтален. Последиците са катастрофални.

Жертва и ранени след силно земетресение в Япония

Последствията

Според официалната статистика жертвите в Свищов са 130, а ранените са над 140. По неофициална информация местни смятат, че жертвите стигат 250, но се укриват от тогавашната комунистическа власт.
Разрушени са 355 жилищни сгради, а 4463 сгради са сериозно повредени. Разрушени са 5 училища, повредени са 30 детски домове. Магазини, търговски и административни сгради също са засегнати, като 21 са напълно разрушени. Сериозни щети са нанесени на промишлени предприятия - най-вече на химическия комбинат “Свилоза “ и завода за стоманобетонови изделия “Георги Терзиев”.

Повредени са селскостопански сгради, исторически и културни паметници, водопроводни и електрически инсталации, пристанища и пристанищни съоръжения. Срутва се цял жилищен блок на улица “Георги Матев”. Под руините на срутилия се блок загиват над 70 души. Най-голяма е трагедията за гръцката фамилия Стефопулу, която дава 9 жертви - родителите, син, снаха, дъщеря и пет деца. 

Срутва се общежитието на химическия завод “Свилоза”. Всички загинали са млади специалисти, пристигнали в Свищов по разпределение. 

Днес на мястото на рухналия осеметажен жилищен блок има паметни плочи, а гражданите на Свищов всяка година на 4 март почитат паметта на загиналите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com