Кое е най-старото дърво в света?

7551
Кое е най-старото дърво в света?
Снимка: iStock

Природата на планетата никога не е спирала да учудва човечеството. Представители на неговата флора са се научили да се адаптират към различни условия. Някои са станали истински дълголетници и се смятат за най-старите дървета в света.

1. „Старият Тико“, Фулуфиелет, Швеция.

Най-древното дърво на Земята е смърч, който расте на планината Фулуфиелет в Швеция. Учените са установили, че най-старата част от него са корените. Точната му възраст е 9550 години. „Тико“ е получил статута на най-древното клонирано дърво сред всички, които растат с едно стъбло (иначе, най-старото многостъблено растение на планетата е на 80 хиляди години). Основната част от смърча е доста млада, но се появява именно благодарение на кореновата система, която има толкова древна история. Стволът на „Тико“ вече е умирал веднъж, но благодарение на корените е израснал нов. Сега това невзрачно дърво стои самотно насред околната пустош, но шведските власти ще го оградят, за да го предпазят от туристите.

2. „Драконовото дърво“, Тенерифе, Испания.

Това дърво на остров Тенерифе е известно благодарение на легенда, която разказва за зъл дракон, който нападал слонове. Чудовището било толкова алчно, че един ден решило да нападне най-големия слон, който някога е виждал. Слонът бил победен, но падайки, смазал дракона. Кръвта на огромните животни се смесила, попила в почвата и пораснало дърво. Неговата възраст надхвърля 7000 години. Сокът му има характерен пурпурен оттенък, който местните хора свързват с кръв.

Най-високото дърво на планетата

3. Библейският бор „Матусаил“, Калифорния, САЩ.

Смята се, че този бор вече е на повече от 4840 години. Самият патриарх Матусаил, според Библията, живял почти 970 години. Дървото се отличава с величествен външен вид, излъчва сила и мощ. Служителите на националния резерват трепетно ​​пазят това природно творение и никой не издава точното местоположение на дървото, за да не могат вандали да стигнат до него.

4. „Зороастрийският сарв“, Иран.

Т. нар. „зороастрийски сарв“ е кипарис. Този гигант може да се види в иранската провинция Язд. Великолепното дърво все още служи като спасител на всички изтощени от жегата. Под короните му можете да се скриете от жаркото слънце. Височината на гиганта достига 25 метра, а обиколката му е 18 метра. Жителите го смятат за едно от най-важните дървета на планетата, поради което зороастрийският сарв е обявен за национален паметник на Иран. Този могъщ кипарис е виждал самия Александър Велики, падането на Персия, както и много други исторически събития.

5. Тисът „Хянгернъф“, Уелс, Великобритания.

Това е приказно старо дърво близо до малка църква. Всеки пътешественик трябва да посети този тис, разположен близо до едноименното село. Той все още продължава да расте и има късмета да бъде част от списъка на забележителните дървета в Обединеното кралство. Станал е легендарен благодарение на празника Хелоуин, който местните хора свързват с прогонването на злите духове. Според легендата, в близост до тиса някога живеел зъл дух, който за празника се събуждал и шепнел имената на хора, които след известно време умирали. За туристите от цял ​​свят има всичко необходимо, за да се възхищават спокойно на това чудо на природата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com