Кое е най-умното куче в света

1514
Кое е най-умното куче в света
Снимка: iStock/Guliver

Учените провеждат различни изследвания, оценявайки различните когнитивни способности на кучетата. Резултатите от тези проучвания показват, че белгийската овчарка малиноа може да бъде класирана като една от най-интелигентните породи, следвана от бордър колитата. Въпреки това, има противоречия и предизвикателства при определянето на най-умната порода.

Когнитивни тестове

За да определят най-умните кучета, учените използват разнообразни когнитивни тестове. Примери за тези тестове включват способността на кучетата да решават проблеми, да разбират човешки жестове, да контролират импулсите си и дори да копират човешко поведение. Резултатите от такива изследвания показват, че различните породи имат различни силни страни и слабости.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Например, лабрадор ретривърите се отличават с висока способност да разбират човешки жестове, докато шетландските овчарки и бордър колитата показват добри резултати в много различни задачи. Белгийската овчарка малиноа, въпреки че се счита за една от най-интелигентните породи, все пак проявява слабости в определени тестове, като този с цилиндъра, където трябва да контролират импулсите си.

немска овчарка

Значението на породата

Учените смятат, че поведението на кучетата в различни тестове отразява техните когнитивни функции. Например, белгийските овчарки малиноа, които често се използват като охранителни кучета, показват висока способност за бърза реакция, но имат затруднения в контролирането на импулсите си. Това може да обясни защо определени породи се справят по-добре в определени задачи, свързани с човешкото поведение.

Топ 10 на най-умните породи малки кучета

Въпреки това, не е ясно дали породата е единственият фактор, който определя интелигентността на кучетата. Например, финландската лапландска хрътка, въпреки че е вид овчарка, се справя по-лошо в тестове, свързани с човешкото поведение. Това показва, че има и други фактори, които могат да влияят върху когнитивните способности на кучетата.

Изследванията за интелигентността на кучетата представляват интересен начин да се разбере поведението и способностите на нашите кучета. Въпреки че белгийските овчарки малиноа се издигат като едни от най-интелигентните породи, все още има много неизвестни в това поле. В бъдеще, с развитието на науката и изследванията, може да открием още за когнитивните способности на нашите верни четириноги приятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com