Кое е по-полезно и какво да изберем - сок от кутия, компот или фреш?

4275
Кое е по-полезно и какво да изберем - сок от кутия, компот или фреш?
Снимка: iStock

Опитвайки се да ограничат консумацията на захар, която е доказано вредна за здравето и талията, както и да ограничат консумацията на консерванти, оцветители и подобрители, много потребители се опитват да заменят бутилираните сокове с по-полезна алтернатива. Прекомерната употреба на захар е свързана с повишен риск от много заболявания, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, сочи сайтът за здравословен живот Healthline.

Важно е да разберем вредни ли са пакетираните сокове и коя е по-полезната им алтернатива, за да направим информиран избор.

Хитът на идващата пролет - прочистваща диета със сокове

Диетата със сокове е един от най-приятните и популярни начини за прочистване на тялото от токсини. Състои се в замяна на твърдите ястия...

Вреден ли е сокът в бутилка?

Като цяло подобни продукти минават през контрол на качеството, следят се суровините, производственият процес, транспортът и бутилираните сокове не могат да бъдат вредни. Проблемът идва от съдържанието на захар, която не е особено полезна за здравето и фигурата. Хора, страдащи от определени заболявания, както и спазващите режим за контрол на теглото, следва да търсят продукти, които са с подсладители или без съдържание на захар. Изберете цели плодове или 100% плодов сок, когато е възможно, и сведете до минимум приема на подсладени със захар плодови сокове. Естествено и в тях има витамини и минерали, но прекомерното съдържание на захар не е най-доброто за вас. Съдържанието е описано на всяка опаковка и всеки може да прецени подходящ ли е даденият продукт за него. Има по-полезна алтернатива, когато говорим за сокове, и това са домашно приготвеният компот и фрешът.

Защо компотът и фрешът са по-полезна алтернатива?

Компотите и соковете, които приготвяте сами, са по-богати на витамини и минерали, тъй като съдържат по-голямо количество чист плод. Приготвяйки ги сами, вие може да контролирате количеството плод и вода, както и да замените захарта с натурални подсладители. По този начин вие знаете какво точно сте сложили в бутилката. Липсата на оцветители и подобрители е друг плюс, който не е за пренебрегване. Също така реално възможно е и да ги приготвите от плодове, отгледани от самите вас, които знаете как, кога и с какво са третирани, с което да избегнете нитратите и други вредни продукти за растителна защита. И не на последно място – цената на тези домашно приготвени сокове е по-ниска от цената на тези на пазара.

7 полезни сокове, които да пием по-често

Принципно погледнато, лекарите препоръчват да се избягва прекаленото пиене на сокове, защото съдържат много захар и почти никаква целул...

Предимствата на фреша също са свързани с по-високото съдържание на витамини и минерали, тъй като прясно изцедените сокове съдържат само чист плод. Без добавена захар, без аромати и оцветители, без консерванти, приготвени на мига, те са изключително здравословна алтернатива. Ако обаче държите на здравето в още по-голяма степен – изяжте самия плод заедно с кората му, не го цедете, за да консумирате и фибри, полезни за здравето и стомаха, а не само плодова захар с вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com