Кога е въведено лятно часово време в България?

42141
Кога е въведено лятно часово време в България?
Снимка: iStock

Защо се въвежда лятно часово време?

Основната причина за въвеждането на лятно часово време е спестяване на разходи за осветление, като се увеличи използването на дневна светлина. Времето се измества обикновено с 1 час напред. С това се цели осигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Идеята възниква благодарение на по-голямата продължителност на деня през пролетта и лятото и убеждението, че тя може да бъде използвана с цел икономия на енергия.

Кога се въвежда лятното часово време в Европа?

Инициатор на закон за въвеждане на лятно часово време още през 1902 г. е британският бизнесмен Уилям Уилет, който така и не доживява до реализиране на идеята си. След много дебати в парламенти англичаните приемат въвеждане на лятното часово време чак през лятото на 1916 г. Във Великобритания се приема закон, наречен Summer Тime Act. Версията на този закон от 1972 г. може да се види от всеки. Стрелките на часовника трябва да се превъртят с 1 час напред на 21 май и отново да се върнат към времето по Гринуич на 1 октомври . 

Макар идеята да възниква най-напред във Великобритания, първите страни, които официално въвеждат лятно часово време са Германия и Австро-Унгария. Основната причина е недостигът на въглища след Първата световна война и икономия на енергия. Официалното въвеждане става на 30 април 1916 г.

Лятното часово време в България

Още през 1919 г. в България прави опити да се въведе лятното часово време по примера на много европейски страни, но тази идея така и не се налага.

За първи път лятното време се въвежда на 1 април 1979 г.  Приема се това да се случва оттук нататък през последната неделя на март или първата неделя на април в 0:00 ч. Лятното време е валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври в 0:00 ч. 

След 1999 г., както и в останалата част на Европа, лятното часово време започва от последната неделя на март в 3:00 ч, когато стрелките на часовниците се превъртат с 1 час напред. Връщането към зимното часово време (наричано още “астрономическо време”) става през последната неделя на октомври, когато  в 4:00 ч часовникът се превърта с 1 час назад. Това правило е валидно и до днес.

За и против лятното часово време

Мненията на въвеждането на лятно часово време са много разнопосочни. Освен ползите от пестене на енергия, се наблюдават и негативни реакции. Смята се, че около 30% от хората изпитват физически и психически дискомфорт.  

Няколко европейски държави не прилагат смяната на времето. Сред тях са:
*Исландия - не сменя стрелките на часовника от 1968 г.
*Беларус и Армения - от 2011 г
*Русия - от 2014 г.

През 2018 г. Европейската комисия проведе онлайн допитване за мнението на европейците относно лятното часово време. Повечето хора са за прекратяване смяната на времето. В България 96% от хората искат прекратяване на смяната на времето, както и да живеят през цялата година по лятното часово време. И до днес в Европейския съюз няма единно мнение по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com