Кога малкото куче спира да хапе?

11346
Кога малкото куче спира да хапе?
Снимка: iStock

Най-добрият приятел на човека – четириногият пухкав немирник кучето – не се отглежда лесно, когато е бебе. Малките палета са в състояние да променят дизайна на мебелите ви и да ви оставят без чехли и обувки, дори да сте им осигурили достатъчно играчки и занимания. Най-сериозният проблем, свързан с малките кучета, от който собствениците масово се оплакват, е, че палетата хапят.

Правят го под формата на игра, без злоба и изобщо не говорим за агресивно поведение, но това е проблем, който е особено значим, ако в семейството има малки деца или други по-малки животинчета. Кога малкото куче спира да хапе е въпрос, който собствениците задават с надежда щастливото събитие да се случи възможно най-скоро. Вижте колко още време, споделено със зъбките на любимото ви пале върху кожата ви, ви очаква.

Защо хапят малките кучета?

Преди да обсъдим въпроса кога малкото куче спира да хапе, нека разберем защо всъщност кученцата хапят. Сред възможните причини са:

-          Опознаване на света около тях

Подобно на човешките бебета, кученцата изследват света с устата си. Когато са малки, те не са се научили какво могат да дъвчат и хапят и какво не могат, което води до зъбки по ръцете и краката на собственика им. Когато са съвсем малки, подобни ухапвания не са болезнени, но колкото повече зъбките на палето растат, толкова по-неприятно е, когато пръстите ви останат в устата на кучето ви.

-          Растящи зъбки

Подобно на неприятните усещания, болка и дразнене на венеца, които преживяват човешките бебета, докато им никнат зъбки, малките палета също не са безразлични към появата на зъбките в устата им и дразненето, което усещат, ги кара да дъвчат всичко, попаднало пред погледа им. Това може да са новите ви обувки или пръстите ви.

-          Превъзбуда

Когато кученцето е превъзбудено, вероятността да ухапе своя човек нараства, тъй като урокът как се изразява радост и щастие, както и недоволство, още не е усвоен и не е завършил.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Кога малкото куче спира да хапе?

Отговорът на този въпрос е сложен, тъй като зависи от причината, поради която палето хапе.  Ако хапе, защото му растат зъбки, то имайте предвид, че процесът продължава най-дълго – до около 7-месечна възраст. Тоест заредете се с търпение и се опитайте да откриете подходящи играчки за чесане на венците на кученцето, за да използва по-рядко ръцете ви за тази цел.

Ако кученцето хапе, защото още не се е научило как да се държи, радва, владее и т.н., имайте търпение, но и планирайте как да го обучите и да овладеете поведението му. Може и просто да се отстраните от него, ако забележите, че е стресирано, превъзбудено и готово да ви опита със зъбките си. Няма смисъл да му разрешавате да ви хапе и после за го наказвате.  Палето няма да разбере това.

Най-опасните кучета за отглеждане

Как да си помогнем, докато чакаме кученцето да порасне?

Разбрахте, че отговорът на въпроса кога малкото куче спира да хапе, е различен –от 3-месечна до 7-месечна възраст. Но това далеч не означава, че трябва да търпите зъбките му толкова месеци. Необходим ви е план за действие и познания как да не му позволявате да ви използва като чесало за зъбки или играчка. Ето какво може да направите:

  • Не играйте с палето с ръцете или краката си. Използвайте винаги играчка. 
  • Ако усетите, че радостта ескалира и малкият разбойник се готви да ви захапе, просто се отстранете. Ако се налага, излезте от стаята. Така той ще научи, че ако няма правилното поведение, няма и вас, а със сигурност няма да предпочита да е сами да не си играете.
  • Дръжте играчките на кучето под ръка, за да можете да пренасочите вниманието към тях веднага щом е необходимо и щом между зъбките му попаднат вашата кожа или вашите вещи.
  • Научете го какво значи „не“. Като част от ранното обучение на вашето кученце, трябва да го научите на команда „не“, така че да общувате ефективно. Ще се учудите колко добре познават кучетата, дори да са бебета, думата „не“.
  • Не пропускайте и поощряването. Предвидете награди, когато играта е с играчка, а не с ръката ви. Това също ще ви помогне да научите малкото ви съкровище да не хапе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com