Кога обикновено идва кризата на средната възраст при мъжете?

1485
Кога обикновено идва кризата на средната възраст при мъжете?
Снимка: Thinkstock

Дамите на средна възраст се сблъскват с неприятни симптоми, породени от менопаузата – и физически, и емоционални, но и господата не са пощадени и преживяват криза, навлизайки в своята зрялост, макар за проблемите на мъжете на средна възраст да не се говори толкова много и така открито за разлика от обсъждането на проблемите на дамите и начините за преодоляването им. Кризата на средната възраст при мъжете не е по-безобидна от тази при дамите и вероятно само липсата на външно проявление – като липсата на цикъл при жените – различава по сила неприятните преживявания при двата пола по времена криза на средната възраст. Фактът, че мъжете не са облъчвани с реклами как да преодолеят този период от живота си, какво да консумират, приемат по време на него, какви са рисковете и какви са възможните методи и начини за противодействие, далеч не означава, че те по-лесно се справят и преодоляват кризата. Напротив – липсата на откритост и комуникация по въпроса води до самоизолация на някои представители на силния пол, при други – до отричане на проблема, което не само не помага за разрешаването му, но и го задълбочава, а при трети – до поведение, което дори най-близките хора нито разбират, нито одобряват.

Как да помогнете на свой приятел, роднина, съпруг, преживяващ кризата на средната възраст при мъжете? Възможно е ефективно въздействие и оказване на пълноценна помощ, но за целта първо трябва да знаете господата от коя възрастова група са най-застрашени,както и какви са симптомите на кризата на средната възраст при мъжете.

Кризата на средната възраст при мъжете – кога обикновено настъпва?

Още: Криза на средната възраст при мъжа - SOS за всяка съпруга

Няма фиксирани точни години, в които мъжете да преживяват своята „криза на средната възраст“. Определянето е по-трудно и тъй като няма цикъл, както при дамите, чието спиране да посочи, че началото е настъпило, но самото име на състоянието подсказва, че най-уязвими са господата, намиращи се в средата на своя житейски път – между 40 и 60 години. Американската психологическа асоциация сочи още по-широк диапазон от години – 35-65, пише Forbes. И макар критериите за кризата на средната възраст при мъжете да не са добре дефинирани и да се различават от човек на човек, има определени емоционални състояния, изменения в поведението и характера, които могат да помогнат за идентифициране на проблема като например силното желание за промяна.

Как да познаем кризата на средната възраст при мъжете?

Щом критериите за определяне на криза на средната възраст не са добре дефинирани, как може да познаем, че някои преминава именно през нея и се нуждае от подкрепа?

Според психолозите кризата на средната възраст може да бъде разпозната по съмненията на засегнатото лице в нещата, които е постигналоо, в значимостта му, в това, дали е успяло достатъчно, дали постигнатото му носи все още удовлетворение, като всичко това е съчетано с натрапчивото усещане, че животът или по-хубава част от него приключва, и трябва да се „наживее“ тук и сега, веднага, както и с желанието за коренна промяна на живота. По време на тази криза някои господа наистина предприемат мерки за промяна – на работата, на държавата или дори на семейството, откривайки нова любов в стремежа си да се почувстват отново млади и да рестартират живота си. Други остават само с мечтите за промяна и таят в себе си тайните си блянове, страхове и желания, но се забелязва, че сякаш не са същите – неудовлетвореността им прераства в изнервеност, избухливост, гняв или пък в апатия.

Още: Дойде ли кризата на средната възраст? Проверете!

Кризата на средната възраст при други представители на силния пол може да бъде идентифицирана по внезапното импулсивно поведение, предприемане на рискови действия, избор на рисково хоби, безразсъдно харчене на средства или натрапчиви опасения за здравето. Всички те не остават незабелязани от околните, но обикновено не се разпознават като червен флаг, че мъжът се нуждае от подкрепа, тъй като преживява своята криза на средната възраст, а се счита, че е залитнал по лошите навици или че е станал по-страхлив с възрастта по отношение на здравето си. Именно това неразбиране на проблема прави информираността относно симптомите на кризата на средната възраст още по-важна.

За щастие, макар да е по-рядко, кризата на средната възраст при мъжете може да доведе до желанието им да работят по-малко извънредно и далеч от дома за сметка на повече време за семейството, да пътуват повече с порасналите деца, да изненадват по-често половинката и да преоткрият любовта към нея. Това обикновено е по-рядък сценарий, за жалост, и е валиден за здрави и хармонични семейни взаимоотношения и липса на големи препятствия и проблеми пред двойката през годините.

Сред най-честите промени в поведението, които сочат криза на средната възраст, са:

  • изнервеност, безпокойство,
  • проблеми със съня,
  • отслабване или напълняване,
  • промяна на месторабота, дом или на жената в живота – от еднократна изневяра до постоянна любовница или дори обмисляне на общо бъдеще с нея,
  • въвличане в секти или религиозни практики, нехарактерни за религията на преживяващия криза,
  • страх за живота и здравето – хипохондрия,
  • предприемане на рискове и инвестиции,
  • неудовлетвореност, апатия, обвиняване на околните и най-често на половинката, че носи вина за неуспехите в живота им,
  • гняв, избухливост,
  • злоупотреба с алкохол,
  • драматични промени във външния вид, поведението или грижата за себе си  и много други.

Още: Защо умните жени изпадат в криза, като минат 30-те

Какво може да отключи кризата на средната възраст при мъжете?

Както положителни събития в живота като раждането на дете, така и тъжни и нежелани като смърт на близък, уволнение от работа, загуба на средствата, напускане на дома от страна на порасналите деца, остаряването и първите му признаци, както и редица други известни и неизвестни фактори могат да отключат кризата на средната възраст. Към нея следва да се подхожда с разбиране, за да бъде преодоляна.

Ето как се лекува кризата на средната възраст

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...