Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се появява цветната телевизия в България?

23 октомври 2022, 13:00 часа

Първото цветно предаване в България се излъчва на 9 септември 1972 г.

Тогава се предава пряко манифестацията от площад “9 септември” (днес площад “Ал.Батенберг"). Предаването е осъществено чрез първа цветна подвижна телевизионна станция, оборудван изцяло със съоръжения на немска фирма.

До края на 1972 г. цветната телевизия обхваща 32 часа седмично. Цветните предавания не са редовни и се обявяват предварително. Цветно се излъчват откриването на Международния панаир в Пловдив, манифестации и “съветския петък”. По това време директор на БНТ е Иван Славков, който ръководи медията в продължение на 10 години и до ден днешен се счита за един от най-успешните директори на телевизията.

На 1 май 1973 г. е излъчена първата програма от първото цветно телевизионно студио - Студио 6 в телевизионния център на улица “Антон Страшимиров”. Към студиото са приобщени цветно телекино и видеомагнетофоннна апаратна. Започва преоборудване на всички студия и апаратно-програмни блокове с цветна телевизионна техника.
От края на 1976 г. Българската телевизия излъчва само цветни предавания по система SECAM с възможности за приемане и транскодиране и от другите съществуващи системи за цветна телевизия. До 1980 г. 80% от всички програми са цветни.

Кога е създаден първият телевизор?

Началото на телевизията в България

Още през октомври 1951 г. по инициатива на доц. Кирил Кирков, колектив под ръководството на проф. Саздо Иванов започва работа по изграждане на експериментален телевизионен център в Държавната политехника. В края на 1952 г. се осъществяват първите излъчвания и приемания на телевизионен сигнал. Първото официално излъчване на телевизионни сигнали от Експерименталния телевизионен предавател при Държавната политехника е осъществено на 1 май 1954 г.
През 1956 г. започва да действа първата радиорелейна линия на територията на България, а през следващата година започва разработката на телевизионни приемници в завод “Ворошилов”. Нулевата серия от 50 телевизионни приемници “Опера” са произведени през 1959 г.
На 7 ноември 1956 г. е осъществено първото външно телевизионно предаване на манифестацията от тогавашния площад “Девети септември” (пл. “Батенберг”).

На 7 ноември 1959 г. е първото публично излъчване на програма - манифестацията по случай годишнината от октомврийската революция, като се използва подвижна телевизионна станция. С това се поставя началото на професионалната телевизия у нас.
На 26 декември същата година е назначен и първият директор Борислав Петров.

Знаете ли как се казват първите телевизори в България?

Първият цветен български филм

Първият цветен български филм е създаден доста преди цветната телевизия. Нарича се “Точка първа” и премиерата му е на 26 ноември 1958 г.
Филмът е създаден през 1955 г. от режисьора Боян Дановски и сценариста Валери Петров.

Драматичният филм остава в историята на българското кино с цели три дебюта:

* първият български цветен игрален филм
* първият филм с Валери Петров като сценарист
* първият филм, в който участва голямата Стоянка Мутафова.

Сред актьорите са още Георги Калоянчев, Георги Георгиев, Рангел Вълчанов, Асен Русков, Ружа Делчева.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес