Кога София за пръв път става част от България?

8535
Кога София за пръв път става част от България?
Снимка: iStock

София, наричана и Сердика по това време, е от съществено значение за Византия. Тя е част от важния римски път Цариград - Пловдив - София - Ниш - Белград, който още от времето на Римската империя поддържа стабилност в региона. Загубата на този град е от огромно значение за империята. Открийте кога София става за пръв път част от България.

Кой български хан превзема Сердика

По времето на хан Крум се случва това важно събитие. Първо той покорява Аварския хаганат и успешно присъединява големи територии към България, разширявайки сферата на влияние на държавата ни до днешната Унгария. Важен град като Белград попада под контрола на българите. Това тревожи изключително много византийския император Никифор I Геник, който организира поход срещу България. Всъщност, той се спира още преди Одрин през 807 година.

Българите открадват ромейската хазна

През 808 година се случва следното: Крум следва поречието на река Струма и разбива значителните ромейски сили около днешния град Серес. Това му дава възможност да вземе голямо количество злато, което представлява очакваното заплащане на ромейските войници на европейската част от територията на Византия. По този начин, това е още един сериозен удар срещу Никифор I Геник.

Борбата за Сердика - Крум срещу Никифор I Геник

Византийският император осъзнава, че действията на Крум на практика спират достъпа на империята до Централна Европа. За да се справи с този проблем, той предприема няколко мерки:

  • Първо, премества ромейско население от Мала Азия, което заселва в региона на днешната ни столица.
  • Второ, увеличава военния контингент в Сердика до над 6000 души. Това е повече дори от броя на елитните части в Цариград.
  • Никифор се сблъсква и с друг проблем, свързан със загубата на контакт със сърби и хървати, които са важни съюзници на Византия срещу България.

През 809 година, Крум нанася изненадващ удар, който му позволява да превземе града малко преди Великден, който се пада на 9 април в нея година. Византийските хронисти твърдят, че са избити повече от 6000 души, но по-късно става ясно, че това не е вярно. Императорът на Византия реагира бързо, възвръщайки града и празнувайки победата си там. Дори Никифор Геник се хвали, че е празнувал в двореца на Крум - използвайки това като пропаганда, за да покаже силата на Източната Римска империя спрямо България. Въпреки това, не може да удържи на недоволните войници, които не желаят да останат в града. Възникват масови бунтове и недоволство. Първоначално императорът им обещава допълнително злато, само за да ги убеди да продължат борбата с българите. Въпреки това, след като се връща в Цариград, водачите на недоволните войски биват убити.

Кога Крум реално превзема Сердика

Повечето източници отбелязват, че това събитие се е случило през 809 година, но фактически, през периода 809-811 година едва ли България е имала пълен контрол върху града. Предполага се, че през 810/811 година българска войска, изпратена от Крум, е наложила българската власт там. Това със сигурност се е случило преди императорския поход срещу Плиска, тъй като Никифор I Геник продължава да се движи в посока на Сердика след запалването на Плиска. Всички сме запознати със случилото се във Върбишкия проход, но трябва да знаем, че през лятото на 811 година Сердика вече е била под контрола на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com