Кога задължително да ползвате сода вместо бакпулвер?

18671
Кога задължително да ползвате сода вместо бакпулвер?
Снимка: iStock

Може ли да се използва сода за хляб вместо бакпулвер?

Полезна информация

Първо, содата за хляб и бакпулверът не са едно и също нещо! Те дори не са близо до химическия състав! Ето защо не можете да ги замените по същия начин.

Те функционират по различен начин и реагират по различен начин на храната, което в крайна сметка се отразява на крайния продукт както на вкус, така и на текстура.

Което ни води до следващата точка, какъв тип торта искате и каква текстура трябва да постигнете?

Това е може би най-важният въпрос, който трябва да си зададете, когато искате да замените нещо! Тортите винаги са ферментирали и има много начини да направите това.

За съжаление, или по-скоро за щастие, тези различни начини създават различни ефекти. Ето защо има толкова много различни видове торти!

Така че използването на различни набухватели като бакпулвер и сода за хляб неизбежно ще доведе до различни сладкиши. Това обаче не означава, че е невъзможно.

Сода за хляб

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат или сода бикарбонат, е алкален прах. Има бял цвят и кристална структура. Тъй като е алкален, той има стойност на pH над 7. По-специално содата за хляб има pH 8,3.

За да може содата за хляб да се активира и да създаде ефекта на бакпулвер, тя трябва да се смеси с киселинна съставка и течност.

Когато тези съставки се комбинират, те създават химическа реакция, която създава въглероден диоксид, което позволява на тортата да се надигне и да стане пухкава текстура. Содата за хляб почти винаги се комбинира с лимонов сок. Това са най-популярните съставки, тъй като обикновено изпълняват и други полезни функции при печенето.

Триковете със сода, които всеки градинар трябва да знае

Бакпулвер

От друга страна, бакпулверът вече е пълноценен бакпулвер. С това имаме предвид, че не е необходимо да го смесвате с други съставки, за да се активира. Бакпулверът вече съдържа натриев бикарбонат (сода за хляб), както и киселина, която създава ефекта на бакпулвера.

Тази киселина обикновено е:

Лимонена киселина (и двата вида киселина на прах често се използват в храната). Тя също е бял на цвят, но има много по-пухкава, по-гладка и по-здрава текстура.

Също така често ще намерите царевично нишесте в бакпулвера. По същество той действа като буфер и предотвратява всякаква реакция при съхранение на бакпулвера.

За да активирате бакпулвера, всичко, което трябва да направите, е да смесите праха (който отново съдържа алкални и киселинни компоненти) с течността.

Течността е това, което им помага да се комбинират и да създадат въглероден диоксид и евентуално реакцията на втасване.

На пазара се предлагат два вида бакпулвер, единично и двойно действие. Рецептите обикновено се отнасят за бакпулвер с двойно действие, тъй като производителите на храни най-често използват версии с едно действие.

Бакпулверът с двойно действие има две реакции. Първо, прахът се смесва с течност при стайна температура и второ, когато сместа се нагрява.

Бързо отслабване със сода - лекар разкри как се прави

Просто казано, първата реакция се случва, когато смесите всички съставки заедно, а втората реакция се случва, когато печете торта, например.

Реакцията с двойно действие е по-благоприятна, тъй като това означава, че ефектът на набухване се осъществява за по-дълъг период от време, което в крайна сметка води до по-въздушен продукт.

И така, вече знаем, че и двете са бакпулвер, но имат различни свойства. Първата съществена разлика е техният външен вид. Содата за хляб има по-кристална текстура, докато бакпулверът има по-прахообразна текстура.

И двете съставки са бели на цвят поради обработката, която са претърпели. Содата за хляб е алкална и трябва да се смеси с киселинна съставка и течност, за да предизвика химическа реакция в тортата. От друга страна, бакпулверът вече се състои от алкална основа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно