Кои държави са най-големи производители на пшеница?

25910
Кои държави са най-големи производители на пшеница?
Снимка: iStock/Guliver

Пшеницата е една от най-лесните за отглеждане култури и главна съставка в основни храни, като хлебни изделия, паста, пица. Лесна за обработване при различен климат, богата на въглехидрати и с повече протеин от царевицата и ориза, тя е сравнително евтин и лесно достъпен източник на енергия.

Ето страните, които са най-големите производители на тази жизнено важна култура:

1. Китай 135 млн. тона

Китай продължава да е най-големият производител на пшеница в света със 135 млн. тона годишно, което е около 29% от световното производство. Най-важната култура в Китай е оризът, който се консумира главно в южната част. Тъй като пшеницата е зимна култура, се отглежда в северните провинции, където температурите често падат с две цифри под нулата и хората предпочитат да ядат нудълс.
Палеоботанични доказателства, основани на растителни фосили, показват, че пшеницата произхожда от района около Афганистан или Централна Азия и за първи път се появява в Китай в северната провинция Синдзян.

Кои са най-лесните за отглеждане растения?

Като най-голям производител на пшеница, Китай играе важна роля в движението на зърнения пазар в света. Около 135 млн. тона пшеница се отглеждат на около 24 млн. хектара земя (колкото цялата територия на Алжир). Пшеницата е сред основните храни на китайското население, около 40% от общата им консумация на зърнени храни. Пшеница се отглежда най-вече в долините на Жълтата река и река Хуай, където се редува с царевица. А в долината на река Яндзъ отглеждането на пшеница се редува с ориз.

2. Индия 103 млн. тона

Пшеницата е втората по важност зърнена култура след ориза и присъства в някои основни храни най-вече в северните части на страната, близо до границата с Пакистан. По-адаптивна към климатични промени от ориза, пшеницата се отглежда в Индия през есента и се прибира през зима/пролет. Индия дава около 8,7% от световното производство на тази най-популярна култура. 13% от обработваемите земи в Индия са заети с пшеница. Въвеждането на плана за  “Зелената революция” доведе до огромно увеличение производството на тази култура, като добивът се удвои само за едно десетилетие между 1960 и 1970 г. Утар Прадеш, Пенджаб, Харяна са водещите щати в производство на пшеница.

3. Русия 85  млн. тона

Русия е на 3-то място по производство на пшеница в света и на първо място по износ (около 17% от общия износ). Отглежда се предимно зимна пшеница в западните части на страната около Москва. Реколтата се засажда между август и началото на октомври и се прибира между юли и август следващата година.

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

4. САЩ 51 млн. тона

Макар царевицата и соята да са основни зърнени култури в САЩ, страната се нарежда на четвърто място в света в производство на пшеница. Най-големи производители са Канзас и Северна Дакота. В страната се отглеждат 8 вида пшеница. Най-важната от тях и твърдата пшеница (за производство на паста), твърда червена зимна пшеница, мека бяла пшеница и твърда бяла пшеница. 70-80% от производството в САЩ е от категорията на зимна пшеница, която често се използва за производство на хляб поради високото съдържание на глутен.  

5. Франция 40 млн. тона

Франция е водеща страна в Европейския съюз в производството на пшеница. Тази зърнена култура се отглежда в цялата страна, но най-вече в северните района. 

6. Канада 34 млн. тона

Износът на пшеница на Канада носи много повече приходи от всяка друга земеделска култура - 5,5 милиарда долара или над 14% от общия световен износ. Канадски учени и производители работят заедно върху създаване на методи за оптимално използване на канадския климат и иновативни технологии, чрез които да се произвеждат много видове пшеница, които да направят страната водещ производител в света на богатата на протеин мелничарска пшеница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...