Кои храни съкращават живота?

3912
Кои храни съкращават живота?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Храненето определя до голяма степен здравето и красотата ни. Консумацията на полезни храни, пълни с витамини и минерали, бедни на захар и сол, удължава живота, подобрява самочувствието, забавя естествените процеси на стареене и се грижи за цялостното благосъстояние на организма. Ако менюто е неправилно съставено и съдържа предимно вредни храни, богати на мазнини и захар, както и пържени и сладки харни, преработени и червени меса, здравето и външният вид са поставени пред предизвикателство. Кои са най-вредните храни и защо те съкращават живота?

1.       Газирани и безалкохолни напитки

Те не съдържат полезни вещества. Единственото, което ще намерите в тях, е захар и химия. Захарта е не само враг номер едно за фигурата, но и ускорява процесите на стареене и съкращава живота. Консумацията на големи количества захар по данни на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания във Франция води до два пъти по-голям риск от тежки хронични заболявания в зряла възраст и преждевременна смърт. Консумацията на захар увеличава вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания и съдови инциденти като инфаркт и инсулт. Захарта заради своята висока калоричност води до увеличаване на теглото, което е причина за редица опасни заболявания и риск от диабет.

2.       Продукти с царевичен сироп

Потребяващите много продукти, съдържащи царевичен сироп като подсладител вместо захар, са застрашени от мастни натрупвания в черния дроб, които са причина за редица метаболитни процеси, водещи до значително повишен риск от инсулинова резистентност и болести на сърцето и съдовете, които съкращават продължителността на живота.

3.       Мазната храна особено когато е пържена и преработена, е пълна с оцветители, подсладители, калории и вредни за здравето вещества, които се натрупват в организма.  С времето и редовната консумация това води до натрупване на токсини в тялото, които са причина за заболявания и съкращаване на продължителността на живота.

4.       Майонезата е сред най-калоричните и пълни с оцветители и подсладители храни. Избягвайки редовната ѝ консумация, ще се радвате на по-дълъг и здравословен живот.

5.       Сол. Прекомерната консумация води до повишаване на кръвното налягане, което е предпоставка за съдови инциденти и преждевременна смърт, натрупване на токсини и причинява нарушаване на водно-киселинния баланс, което е сериозна предпоставка за влошено здраве.

6.       Некачествени кренвирши. Съдържанието им е богато на трансгенна соя, скрити мазнини, оцветители – нищо полезно за здравето. Редовната консумация повлиява негативно здравословното състояние и води до преждевременно остаряване и съкращаване на продължителността на живота.

Внимавайте не само да не консумирате захарта и солта в големи количества в чист вид, но и пропуснете продукти, които ги съдържат като чипс, колбаси, сладки, тестени изделия, бисквити, торти и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com