Кои храни водят до намаляване на апетита?

4734
Кои храни водят до намаляване на апетита?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали се опитваме да хапваме по-малко между основните хранения или просто искаме да се храним по-здравословно, потърсихме храни, които ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време. Тези храни са богати на здравословни хранителни вещества като фибри и протеини, които дават гориво на тялото ни и се борят с глада.
По-добре да избираме храни, които потискат апетита по естествен начин вместо да се насочваме към широко рекламирани добавки, които може и да навредят.

1. Бадеми

В една шепа бадеми има много здравословни хранителни вещества. Тези ядки са богат източник на антиоксиданти, витамин Е и магнезий. Освен че помагат за контролиране на кръвната захар, подпомагат за храносмилането и намаляват риска от сърдечни болести, бадемите потискат апетита и създават усещане за ситост. Проучване от 2019 г. в изданието Nutrients доказва, че консумацията на бадеми като лека закуска преди обяд, намалява чувството за глад сред участниците и намаляват желанието им за мазни храни.

2. Кафе

Умерената консумация на кафе е полезна за здравето. Кафето ускорява метаболизма и действа като средство за потискане на апетита.

Според проучване, публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition, консумацията на кофеин от 30 минути до 4 часа преди основното хранене води до намаляване на апетита. Тайната на кафето? Кофеинът, заедно с антиоксидантите от кафеените зърна. Не намалявайте благоприятният ефект от кафето с много захар или сметана.

8 храни, които потискат апетита

3. Джинджифил

Джинджифилът се използва от векове заради невероятните здравословни ползи, особено за храносмилането. Може да го използвате за смути или в индийско ястие. Джинджифилът действа като стимулант, който дава енергия на тялото, подобрява храносмилането и потиска апетита.

4. Авокадо

Авокадото е чудесен източник на хранителни вещества, богато на фибри и здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Тези полезни плодове понижават холестерола, помагат за кръвната захар и храносмилането и укрепват костите. При умерена консумация авокадото потиска апетита.

5. Лют червен пипер

Някои подправки ви карат да ядете по-бавно, за да изживеете пълноценно храненето. Само половин чаена лъжица лют червен пипер може да засили метаболизма и да доведе до изгаряне на допълнителни 10 калории.

6. Ябълки

Всички ябълки потискат апетита поради многобройни причини. Ябълките са богати на разтворими фибри и пектин, които ви засищат. Една голяма ябълка с кората съдържа над 5 г фибри. Освен това, ябълките регулират глюкозата и повишават нивата на енергията. 

7. Яйца

Проучване в Nutrition Research доказва, че консумацията на 1-2 яйца за закуска помага да се чувствате по-сити за 24 часа отколкото, ако ядете хлебче със същия брой калории. Яйцата са богати на високо смилаеми протеини. Едно голямо яйце съдържа 12 г протеини. Списания Nutrients разкрива, че яйчният протеин е особено полезен за намаляване калорийния прием и намаляване на апетита.

Ориз, сок и още 5 храни, които ще ви осигурят ненаситен апетит

8. Вода

Изпитвате глад, а скоро сте закусили? Ако не пиете достатъчно вода, може просто да изпитвате жажда. Опитвайте се да пиете една чаша вода повече всеки ден и ще видите огромна разлика не само в намаляване на апетита, но също в кожата и храносмилането. Проучване от 2010 г. разкрива, че хора, които пият 2 чаши вода преди хранене приемат 75-90 калории по-малко отколкото тези, които не пият вода. Тайната е не да ядете по-малко, а да пиете повече вода.

9. Сладки картофи

Сладките картофи са богати на витамини, вода и фибри. В 130 г сладки картофи се съдържат почти 4 г диетични фибри. Според изданието Food Science&Nutrition сладките картофи съдържат специален вид нишесте, което устоява на храносмилателните ензими, които остават в стомаха ви по-дълго и ви карат да се чувствате сити, потискайти апетита. Освен това, сладките картофи са богати на витамини А и С.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com