Кои населени места се определят като малки градове в България?

8578
Кои населени места се определят като малки градове в България?
Снимка: Actualno.com

Класифицирането на градовете в страната ни на много големи, големи, средни, малки градове в България и много малки става въз основа на брой жители по постоянен адрес и е продукт на проектопромяна в Закона за устройството на територията, която е одобрена от Министерски съвет на 26 март 2009 година. За да бъдат класифицирани като „малки градове в България“ градовете следва да имат население между 10 000 и 30 000 души. Градове с под 10 000 души население попадат в графата „много малки градове“, тези, чието население е над 30 000 жители, но по-малко от 100 000 се класифицират като „средни градове“. Големи са градовете с население между 100 000 и 200 000 души, а много големи – с над 200 000 жители. По данни от последното преброяване на населението през 2021 година едва 3 града покриват изискването за население над 200 000, за да попадат в графата „много големи градове“. Това са Пловдив, Варна и естествено София. Големите градове, чието население е над 100 000 души, но под 200 000 също са само 3 – Стара Загора, Бургас и Русе. Най-многобройна е групата на „много малките градове“, а малки градове в България според броя на жителите им са 45 български града.

Топ 4 на призрачните градове в България – ще Ви побият тръпки

Малки градове в България

45 от градовете в България се класифицират като малки градове в България, тъй като броят жители във всеки един от тях според последното преброяване от 2021 година е между 10 000  и 30 000. Малки градове в България, подредени от най-слабонаселените към онези, при които броят жители е близко до 30 000 са: Каварна, Стамболийски, Нови пазар,Червен бряг, Раднево, Балчик, Разлог, Козлодуй, Банкя, Берковица, Провадия, Първомай, Костинброд, Радомир, Ихтиман, Попово, Чирпан, Нови Искър, Поморие, Несебър, Раковски, Пещера, Панагюрище, Карнобат, Свиленград, Гоце Делчев, Троян, Лом, Ботевград,               Харманли, Айтос, Севлиево, Нова Загора, Карлово, Велинград, Свищов, Сандански, Самоков, Смолян, Петрич, Горна Оряховица, Дупница, Разград, Силистра, Ловеч, Димитровград.

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

Население в т.нар „малки градове" в България

Общата тенденция е населението на тези градове да намалява, ако сравним брой жители, преброени през 2011 година и през 2021 година. Изключение са единици градове, при които има ръст на жителите през 2021 година в сравнение с 2011 година. Такъв сред малките градове в България е Банско. Тенденцията да намалява броят на жителите в малките градове в България не е от последните 10 години. За жалост същата тенденция се наблюдава през последните няколко преброявания – от 1985 година насам са единици изключенията сред малките градове в България, при които има увеличаване на броя на жителите от дадено до последващо преброяване на населението. Информация дава сайтът на Главна дирекция "Гражданска администрация и административно обслужване".

Общият брой градове у нас е 257, което означава, че 45 града в една категория съвсем не са малко и правят т.нар.малки градове в България традиционни за страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com