Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове никога не се ядат на гладно?

15 април 2024, 16:33 часа

Съветът да започнете сутринта си с плод може и да не е толкова безобиден. Има ситуации, когато те просто не могат да се консумират на празен стомах. И така, кой не трябва да яде плодове на гладно и кои?

Диетологът отговаря: „Като цяло „плод“ е доста неясно понятие в тази ситуация. Ако говорим за различни варианти като цяло, тогава няма строги противопоказания за ядене на плодове на празен стомах. 

Диетолозите препоръчват тези 13 закуски с високо съдържание на фибри, които ще ви държат енергични през целия ден

Например, почти всеки може да яде една и съща ябълка, но ако няма хиперациден гастрит, тоест гастрит с висока киселинност. Също така, ако няма обостряне на панкреатит. Тоест, говорим за обостряне на стомашно-чревни заболявания, които са свързани с повишена секреторна активност на ензимите. В такава ситуация яденето на прясна ябълка на празен стомах може да провокира влошаване на състоянието. Ако говорим за човешката популация като цяло, тогава ябълката е доста здравословен плод, включително и на празен стомах.

Кои плодове никога не се ядат на гладно?

Ако говорим за влакнести плодове, например круша, банан, тогава наистина на празен стомах те могат да бъдат тежка храна. Същата круша причинява прекомерно производство на жлъчка поради грубите диетични фибри, които стимулират стомашно-чревния тракт. В допълнение, такива влакна също провокират стимулиране на жлъчния мехур, което в някои случаи може да причини някои обостряния.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Ако вземем предвид хората със синдром на раздразнените черва със склонност към разстройство на изпражненията, тогава в такава ситуация голямо количество плодове не само на празен стомах, но и като цяло през деня може да повлияе негативно на състоянието. Такива хора не трябва да ядат плодове празен стомах. Препоръчва се термична обработка на плодовете. Например, използвайте печени ябълки.

Всичко останало по принцип не е вредно за здравето. Но, разбира се, при условие, че се използва умерено. Например, препоръчително е да ядете 400 г сезонни плодове и плодове през първата половина на деня. Мненията често се различават по отношение на такава препоръка като яденето на плодове сутрин. Но ако човек отслабва, тогава е препоръчително да ядете плодове сутрин.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес