Кои са 5-те града в област Добрич без областния център?

13206
Кои са 5-те града в област Добрич без областния център?
Снимка: iStock/Guliver

Област Добрич е сред средно големите у нас – 15 области имат повече жители в сравнение с област Добрич, която със своето население от 147 208 души се нарежда на 16-то място според официалните данни на НСИ към април 2023 година. И докато златната среда е мястото на област Добрич по отношение на броя на жителите, то мястото, на което се нарежда спрямо броя на градовете си, е доста по-назад, въпреки че има немалко общини.

Общини в област Добрич

Разбираемо е област да има само 5 града, ако броят на общините в нея се брои на пръстите на едната ръка, тъй като обикновено в повечето родни общини има по един град, който се явява общински център, а много по-малко са общините, в чиито състав не влиза град – изцяло селски общини, както и на тези, които могат да се похвалят с няколко града. По отношение на област Добрич общините са цели 8, но градовете са само 5, ако изключим областния център Добрич. Нека разгледаме общините в област Добрич, за да разберем кои са 5-те града в област Добрич.

Само 5 общини в България бележат положителен прираст, Елин Пелин и Божурище са сред тях

Общината в областта с най-много жители е Добрич-град – 71 947 души според данни на НСИ към април 2023 година, което е около половината от цялото население на областта. Следват:

  • Община Добрич – 16 634 жители по данни на НСИ към април 2023 година, която община обхваща селата около Добрич, докато градът е отделен в самостоятелна община,
  • Община Балчик – 15 910 жители по данни на НСИ към април 2023 година,
  • Община Каварна – 13 007  жители по данни на НСИ към април 2023 година,
  • Община Тервел – 11 821 жители по данни на НСИ към април 2023 година,
  • Община Генерал Тошево – 10 889 жители по данни на НСИ към април 2023 година,
  • Община Шабла – няколко души по-малко от 4 000 жители по данни на НСИ към април 2023 година,
  • Община Крушари, която е най-малката в областта спрямо броя на жителите си – малко над 3 000 души и е изцяло селска община по данни на НСИ към април 2023 година. 

Така градове остава да има в общините Балчик, Каварна, Тервел, Генерал Тошево и Шабла – 5-те града в област Добрич без областния център.

5-те града в област Добрич освен областния център – кои са те?

Имената на 5-те града в област Добрич съвпадат с имената на съответните общини, което е характерно за цялата ни страна, тъй като общината обикновено се кръщава именно на града, който е общински център. Така 5-те града в област Добрич, ако не броим областния център, с който реално са 6, са:

  • град Балчик – общински център на Община Балчик,
  • град Генерал Тошево – общински център на Община Генерал Тошево,
  • град Каварна – общински център на Община Каварна,
  • град Тервел – общински център на Община Тервел,
  • град Шабла – общински център на Община Шабла.

В кои общини са най-високите брутни заплати: Нови данни на ИПИ (СНИМКИ)

5-те града в област Добрич – какво знаем за тях?

1.       Балчик

С население от 12 325 души към края на декември 2023 г. според официалните данни на НСИ, Балчик е сред големите спрямо критерий население градове в областта, като по-многолюден от него е само Добрич. Градът се слави със стара и богата история, започваща около 4 век пр.Хр., за което свидетелстват открити артефакти, с архитектурно-парковия комплекс „Балчишки дворец“, използван от румънската кралица Мария Единбургска като лятна резиденция, със силно пресечените си брегове, рисуващи незабравими панорами към морето, с многото различни имена, които е носил през хилядолетното си съществуване, едно от които сочи, че е бил кръстен и на Бога на виното – Дионис, с паметниците, музеите, средновековните си крепости и каменните чешми, с културните си мероприятия и фестивали, с прекрасните условия за туризъм, които предлага. Малко познат е произходът на името на града Балчик сред широката общественост.

Според някои автори идва от Балик – името на брата на деспот Добротица, според други произходът е свързан с турската думата „балчук“, която означава „калищата“ – в града са се стичали кални потоци след всеки дъжд, а според трети името е свързано с турска дума, която е умалително име, назоваващо място с богат улов на риба. Най-вероятно обаче името произхожда от турската дума за глина, което е лесно за разбиране за запознатите колко богат на глина е Балчик и как тя се е добивала дори в самия град.

2.       Генерал Тошево

Първите писмени извори за този град, чието население е 6176 души към края на декември 2023 година, датират от 1573 г. и са в турския данъчен регистър, където Генерал Тошево е записано със старото си име – Касъм. Бюст-паметник на генерал от пехотата Стефан Тошев в града ни отговаря на въпроса защо днес се нарича именно така. Селището е обявено за град с указ №38 от 30 януари 1960 г.

3.       Каварна

С население от 11 211 души към края на декември 2023 година Каварна е третият по големина от 5-те града в област Добрич след областния център и Балчик. Градът е популярен с възможностите си за наблюдение на делфини и орнитоложкия туризъм заради богатството на различни видове птици, известен е със своите културно-исторически забележителности, музеите си и нос Калиакра.

4.       Тервел

Населението на град Тервел е много близо по численост до населението на Генерал Тошево – 6307 души. Обявен е за град на 30 януари 1960 г. с указ № 38 на Народното събрание. Скални манастири и обители в околностите на града, както и разнообразието от музейни сбирки представляват интерес за туристите.

5.       Шабла

Със своето население от малко над 3 000 души Шабла е най-малкият от 5-те града в област Добрич. Богата и стара е историята му и това безспорно го превръща в туристически център, интересен за посетителите с некропола при Дуранкулак, където е открито най-старото технологично обработено злато в света, с фарът на нос Шабла – най-източната точка на България, умалено копие на Александрийския фар, с Шабленското езеро и Шабленската тузла.

Определено и 5-те града в област Добрич заслужват да ги посетите и имат какво да ви предложат и разкажат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com