Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са 6-те държави с най-добро здравеопазване за 2022 г.?

19 ноември 2022, 19:11 часа

Когато се определя дали дадена страна има добро здравеопазване, трябва да се вземат предвид множество аспекти, като например цени, достъпност и др. Въпреки това някои фактори, като достъпност и обхват, са по-важни от други. 

1. ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцария предлага най-доброто здравеопазване в света. От жителите на Швейцария се изисква да си осигурят частна застраховка чрез федерално одобрени застрахователи. Частните застрахователи предлагат полици, които покриват всички медицински прегледи и лечения, и по закон са задължени да осигурят основно ниво на здравно покритие, независимо от възрастта на жителя, здравословното му състояние и т.н. Швейцарската здравна система се заплаща с публични вноски, като данъци, премии и доплащания.

2. ГЕРМАНИЯ

Германия предлага едни от най-добрите здравни услуги в света, благодарение на високия дял на най-добрите университети по медицински технологии в страната. Основният източник на здравно осигуряване в Германия идва от националната публична система, която се финансира от работодатели и работници. Освен това правителството предлага и субсидии за доходите, които са ограничени до около 65 000 долара. Освен това страната предлага намалени субсидии за хора с хронични заболявания.

Топ 20 на най-добрите страни за живеене

3. НОРВЕГИЯ

Подхранвана от заплатите и данъците, универсалната здравна система на Норвегия предлага публични и частни услуги. Всеки жител има достъп до универсалната здравна схема на страната, независимо от неговата националност. Една от най-големите причини за успеха на норвежкото здравеопазване е достатъчното финансиране. На свой ред финансовата подкрепа позволява на жителите ѝ да се възползват от здравни услуги, които другите държави не предлагат. Например 70% от получателите на дългосрочни грижи в Норвегия могат да получават грижи у дома. Норвегия прилага уникален подход, като гарантира, че жителите ѝ имат достъп до лекар, когато е необходимо. След като жителите се регистрират в Националния регистър, те се разпределят към местен лекар и могат да избират общопрактикуващия си лекар от одобрен списък. Имайте предвид, че само 10% от населението на Норвегия има частно здравно осигуряване.

Ето къде е най-доброто място за живот, ако не предпочитате родината

4. ФРАНЦИЯ

Франция има една от най-добрите системи за здравеопазване в света, което се дължи на универсалното покритие и държавните системи. През 2000 г. задължителното здравно осигуряване е разширено и обхваща всеки гражданин. Така че, дори и да са обичайни плащанията от джоба за посещения при лекар, правителството възстановява повечето такси. Франция има и най-високото качество на медицинското обслужване в света, и е от страните с най-ниски нива на сърдечносъдова смъртност.

5. ЯПОНИЯ 

Жителите на Япония могат да се радват на висок стандарт на здравеопазване, който помага на страната да постигне по-голяма продължителност на живота. Законовата здравноосигурителна система на страната обхваща повече от 98% от населението на Япония. От друга страна, съществува и друга здравна система, която помага на хората в бедност - доказвайки се като една от страните с най-добро здравеопазване в света. Японската система покрива повечето медицински процедури, а именно психиатрични грижи, стоматологични грижи и хосписи.

Колко са държавите, които граничат само с една друга държава

6. СИНГАПУР

Сингапур винаги е на върха на класациите в предлагането на най-добрите здравни услуги на своите граждани. Имат две основни здравноосигурителни схеми. Общественото здравеопазване в Сингапур се финансира от данъци и задължителни вноски в животозастрахователните схеми и отчисления от задължителния спестовен план или Централния осигурителен фонд от страна на служителите и работодателите. 

КРИТЕРИИ ЗА НАЙ-ДОБРА ЗДРАВНА СИСТЕМА В СВЕТА

Kакво е необходимо, за да бъдете най-добрият доставчик на здравни услуги? Според водещите в бранша държави, за да сте сред най-добрите, трябва да се погрижите за всички граждани. Освен това правителството или частните организации трябва редовно да наблюдават състоянието на здравеопазването и да предоставят разпоредби, които да подпомагат поддържането на системата. И накрая, достъпността е от ключово значение - колкото повече болници и услуги предлага една здравна система, толкова по-добра е тя.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес