Кои са едни от най-красивите плажове в България?

8247
Кои са едни от най-красивите плажове в България?
Снимка: iStock

Над 70 плажа има на българското Черноморие, което се простира на 378 км. Някои от тях са близо до големи и модерни курорти и осеяни през летните месеци с многобройни заведения и възможности за развлечения. Други са диви, с все още девствена природа и далече от шумните курорти.

Кои са едни от най-красивите плажове в България?

Вероятно всеки ще даде различен отговор.
Нека погледнем авторитетния сайт European Best Destinations и кои български плажове поставя той на първите 5 места:

1. АЛБЕНА

В българския черноморски курорт Албена ви очакват 21 плажа. Фин пясък, спокойно море, водни спортове, атракции и детски площадки: тук ще откриете всичко необходимо за мечтаната лятна ваканция.

Над 20 пъти плажната ивица на Албена е носител на приза “Син флаг” за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Плажът е изграден ит фин пясък с дължина 2,5 км и широк до 150 метра. Брегът е полегат, а морето - плитко.

2. СИЛИСТАР

На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди турската граница. Силистар е един от най-красивите заливи по българското Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна и много чиста. Плажът е дълъг около 1 км и широк около 50 метра, покрит със златист пясък. Това е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

Парк “Силистар” е обявен за защитена местност, тъй като попада на територията на природен парк “Странджа”. По дюните и скалите наоколо гнездят редки и защитени птици. Поради тази причина Силистар не е застроен.

Кои са най-чистите плажове в България?

3. СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Това е най-известният курорт сред туристите, особено в чужбина. Курортът е легендарен със своя златист пясък и многобройни забавления както на плажа, така и в самия курорт.
Какао бийч е безспорно най-популярният плаж в курорта. Представлява дюнен плаж с размери 500/150 метра, покрит със зърнест златист пясък.

Морето е чисто, с дълга плитка зона и плавно спускане без камъни или водорасли. Името му идва от едноименен известен нощен клуб, открит на брега през 2003 г, който става изключително популярен поради провеждането на музикални партита и нощни дискотеки. Днес този плаж привлича главно любители на партита, а не на спокоен отдих. 

4. БОЛАТА

Болата е малък, уединен и приказно красив залив, разположен близо до нос Калиакра, на около 13 км от Каварна. Защитен от вятъра, този малък плаж е идеален за релакс. Водата е чиста, мястото - спокойно, обикновено не е много пренаселено. В залива се срещат и много видове риба. Наблизо се намират няколко скални и подводни пещери, в които са открити останки от древни селища.

Заливът е прекрасно място за гмуркане. Над езерото минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици от Европа, затова тук гнездят интересни водолюбиви птици - малък гмурец, земеродно рибарче, патици, чапли, потапници.

Залив Болата е част от клуба “Най-красивите заливи в света” и единственият резерват в България, който включва на територията си акватория /морска площ/.

Топ 5 на най-красивите плажове в България

5. СИНЕМОРЕЦ

Разположено до устието на река Велека, курортното селище Синеморец привлича с невероятното съчетание на красиво море и възможности за приключенски разходки. Два от плажовете на Синеморец са напълно диви и подходящи за туристи, които търсят спокойствие и уединение в природата.

Главният плаж в Синеморец е Бутамята - широка пясъчна ивица с чадъри и шезлонги. Подходящ е за семейства с деца, защото е по-лесно достъпен. До плаж Велека се стига малко по-трудно - през широка поляна от селото и след черен стръмен път. Пясъчната ивица е заобиколена от река Велека от едната страна и от морето - от другата. Реката се влива в морето в северната част на плажа. Местността е защитена зона, затова тук ще видите редки и защитени растителни видове. 

Разбира се, освен тези плажове, българското Черноморие предлага още многобройни и разнообразни възможности за отдих, сред които всеки ще намери своето място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com