Кои са най-често срещаните митове за скачане с парашут?

15113
Кои са най-често срещаните митове за скачане с парашут?
Снимка: Günther Schneider от Pixabay

Парашутизмът е един от най-екстремните спортове, които човек е измислил. Малцина решават да скочат с парашут - и няколко, след като са решили да скочат в нищото, продължават с това опасно занимание. Както във всеки спорт, някои се смятат за истински професионалисти. Благодарение на тях се разпространяват непотвърдени факти и слухове, които всъщност се оказват лъжи и измислици. Кои са най-често срещаните митове за скачане с парашут?

Двама прашутисти могат да говорят тихо, докато са близо един до друг в състояние на свободно падане.

104-годишен скочи с парашут и влезе в "Гинес"

Изданието на Книгата на рекордите на Гинес за 2021 г. ще включва безстрашния скок на Ал за тандемен скок с парашут на 104-годишна възра...

В някои филми парашутистите всъщност говорят във въздуха, но това не е нищо друго освен легенда. Както и да крещиш, човек, който пада наблизо, няма да чуе нищо. Тоест не просто нищо, а абсолютно нищо: падате с такава скорост, че звукът просто няма време да достигне до събеседника.

За битките във въздуха, обичани от много режисьори - може би професионален парашутист ще успее да удари някой, който пада наблизо. Но дори и за професионалист ще бъде много трудно да изпълни всички тези трикове, които виждаме в екшън филмите.

Когато парашутът се отвори, парашутистът се издига малко. Всичко това е просто оптична илюзия, която виждаме по телевизията – в крайна сметка кой снима парашутистите? Или същите парашутисти, падащи наблизо, или човек от самолет, летящ надолу с определена скорост. Естествено, щом парашутът се отвори, скоростта на падането на парашутиста веднага се забавя и за външен наблюдател парашутистът "скача".

Парашутистът сам опакова собствения си парашут

Да, много парашутисти предпочитат сами да сгъват собствения си парашут, но като цяло парашутът обикновено се сгъва от специално обучени хора, които са много добри в това. Естествено, подобни услуги не са безплатни – „опаковчиците“ таксуват за услугите си от 5 до 7 долара за едно опаковане на парашут.

Десетки военни парашутисти буквално се потрошиха при учение в САЩ

Американската армия беше принудена да прекрати 10-дневно учение в лагер в Мисисипи, след като 87 парашутисти бяха вдигнати от ветровете...

Но разбира се, най-добре е да се научите как да го правите сами, без да разчитате на външни лица. Между другото, има различни опции за опаковане на парашути, които ще смекчат удара при отваряне на парашут.

Може да отворите парашута на всяка височина

Филмите отново ни подвеждат – виждаме как войник отваря парашут директно над Земята, оставайки незабелязан при кацане. Фактите са, че парашутът трябва да бъде отворен на височина най-малко 180-300 метра над Земята. Разбира се, можете да сгънете парашута си, така че да отвори почти моментално. Но не трябва да забравяме за динамичния шок, който възниква при отваряне на парашута. Нормално опакован парашут се отваря леко, без да навреди на парашутиста. Ако обаче парашутът е сгънат за мигновена работа, тогава при достатъчно висока скорост на падане отварянето на парашута може просто да убие или осакати парашутиста.

Кислородни маски

Много начинаещи парашутисти смятат, че атлетите по скачане с парашут се нуждаят от кислородни маски, защото могат да се задушат. Реалността е, че кислородната маска е необходима само в самолет и при скачане тя се сваля - всичко това, защото на голяма надморска височина, където въздухът е много разреден, парашутистът няма да остане много дълго, падайки с висока скорост.

Прабаба на 102 г. скочи с парашут в Австралия за благотворителна кауза

Пра-прабаба на 102 г. стана най-възрастния парашутист в света, след като скочи от 4300 м. над Южна Австралия. Пристрастената към адрен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com