Кои са най-големите самолетни катастрофи?

5832
Кои са най-големите самолетни катастрофи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Въздушният транспорт се смята за най-безопасният в света, но много хора се страхуват да летят. И за това си има основателни причини, защото макар авиокатастрофите да се случват рядко, за тях се пише и говори в пъти повече, отколкото за автомобилни, железопътни и корабокрушения.

Най-големите авиационни катастрофи в света, отнели живота на стотици хора.

Атаките от 11 септември взеха най-много жертви, като над 1500 души бяха убити в резултат на сблъсък със северната кула и около 965 души в резултат на сблъсък с южната кула.

Най-голямата въздушна катастрофа в света е сблъсъкът на два Boeing 747-206B на авиокомпанията KLM (полет KL4805 Амстердам-Лас Палмас де Гран Канария) и Boeing 747-121 на авиокомпанията Pan American (полет PA1736 Лос Анджелис-Ню Йорк-Лас Палмас). Палмас де Гран Канария) 27 март 1977 г.

Тогава загиват 583 души, оцеляват 61. Тази самолетна катастрофа се смята за най-голямата в историята на гражданската авиация.

Причината за сблъсъка е наречена погрешна интерпретация на командите на диспечера, което води до неправилни решения от екипажа на Boeing KLM.

Разберете кой е най-големият пътнически самолет в света!

Самолетна катастрофа край Токио

Една от най-големите авиационни катастрофи става край японската столица Токио на 12 март 1985 г. Тогава Boeing 747SR-46 на Japan Air Lines (JAL) губи вертикална стабилност на опашката след излитане от Токио за Осака. Екипажът успява да задържи безпилотния самолет във въздуха 32 минути, но той се разбива в планината Оцутака, на 112 километра от Токио. При самолетната катастрофа загинаха 520 души, 4 успяха да оцелеят.

Самолетна катастрофа над Чархи Дадри

Тази самолетна катастрофа става в небето на Индия над Чархи Дадри. На 12 ноември 1996 г. самолетите Boeing 747-168B на Saudi Arabian Airlines (полет SVA763 Делхи-Дахран) и Ил-76TD на Казахстанските авиолинии (полет KZA1907 Шимкент-Делхи) се сблъскаха на 5 км от индийския град. За съжаление никой не оцелява, всичките 349 души загиват.

Как да направим пътуването със самолет през летните месеци по-поносимо?

Самолетна катастрофа край Париж

Една от най-големите авиационни катастрофи се случва край Париж на 3 март 1974 г. Самолет McDonnell Douglas DC-10-10 на турските авиолинии се разбива в гората Ерменонвил край Париж. Самолетът изпълнявал полет Истанбул – Париж – Лондон. 6 минути след излитане от Париж на височина 3500 метра една от вратите на товарното отделение внезапно се отворя, което създава експлозивна декомпресия, в резултат на което системите за управление са унищожени. След 1,5 минути с висока скорост се разбива в гората. Всичките 346 души на борда са загинали.

Самолетна катастрофа в Рияд

Друга голяма самолетна катастрофа със стотици жертви става в Рияд. Saudi Arabian Airlines Lockheed L-1011-385-1-15 TriStar 200 изпълнява редовен полет SVA163 по маршрута Карачи-Рияд-Джеда, но няколко минути след излитане от Рияд на борда избухва пожар. Екипажът успява да кацне аварийно на летището в Рияд. Но службите за спешна помощ на летището не отворили вратите на купето още 23 минути. В резултат на забавянето на евакуацията лайнерът изгаря напълно, убивайки всички 301 души на борда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com