Кои са най-известните котленци, които всеки българин трябва да знае?

1703
Кои са най-известните котленци, които всеки българин трябва да знае?
Снимка: Община Котел

“Котел го огън не гори
Котел го сабя не сече,
в Котел се лесно не влазя”.

Тази песен се пели котленци, защитавайки своята крепост пред кърджалийското нашествие на Индже и Кара Феиз.

Котел - люлка на Възраждането

Според легендата градът е заселен, след като военни размирици принуждават жителите на село Новачка да търсят ново място за заселване. През първите векове на робството Котел е населяван от дервенджии, които пазят проходите през Балкана и джелепи (търговци на добитък). Срещу тези задължения към централната власт Котел получава сравнителна независимост - общинско самоуправление, самостоятелен избор на местен управител, освобождаване от някои данъци. Това, както и стопанският възход XVIII-XIX в., помагат за превръщането на града в будно средище на българската култура, на борбата за църковна и национална независимост.

Дълъг е списъкът на будните българи, родени в Котел, ето част от тях.

Софроний Врачански (1739 – 1813)

Роден е с името Стойко Владиславов и служи като свещеник в църквата “Св.св.Петър и Павел”. Работи като учител в килийното училище и се прочува като добър преписвач и подвързвач на книги. Тук през 1765 г. Паисий Хилендарски пренася “История Славянобългарска”, а поп Стойко прави първия препис. Епископ Софроний превежда и издава първата печатна книга на новобългарски език “Неделник”. Ценен исторически документ е автобиографичната му книга “Житие и страдание грешного Софрония”.

Неофит Бозвели (около 1785 – 1848)

Той е един от организаторите на борбата срещу гръцкото духовенство и самостоятелна българска църква. Обединява българската общност в Цариград и настоява за построяване на българска църква, която да се превърне в културно средище и център на българския духовен живот. Заради борбата си срещу гръцкото духовенство е заточван два пъти в манастирите на Света гора, където и умира.

15-метров портрет на Георги Раковски в Котел изрисуваха Nasimo и Sve

Георги Мамарчев (около 1786 – 1846)

Капитан Георги Мамарчев е един от най-активните участници в подготовката на въстанието от средата на 30-те години на XIX в., вуйчо е на Георги Раковски. Участва в Руско-турската война през 1806-1812 г., в щаба на формираната Българска земска войска, в български доброволчески отряд по време на Руско-турската война 1806-1812 г., както и в Отечествената война на Русия срещу нашествието на Наполеон. 

През 1829 г. опитва да вдигне въстание в Сливенско, Котленско и Търновско. Руското командване му противодейства и Георги Мамарчев е арестуван, за да не предизвика международни усложнения.  Заради участието си във Велчовата завера през 1835 г е заловен, но руското гражданство го избавя от смъртно наказание. Заточен е в град Коня, по-късно преместен на остров Самос, където умира през 1846 г. 

Петър Берон (1795 – 1871)

Д-р Петър Берон е сред най-известните български възрожденци - учен, енциклопедист, лекар и философ. Издава “Рибния буквар”, който представлява малка енциклопедия, която дава знания не само по четене, писане и смятане, но и кратки естествено-научни познания.

Отказва се от медицината и пише във всяка една област на науката. Владее 9 езика. С неговата материална помощ са открити над 20 училища. След смъртта му с парите от наследството му е открита Одринската мъжка гимназия. 

Георги С. Раковски (1821 – 1867)

Роден с името Съби Стойков Попович, Георги Раковски е сред най-видните национални герои през Възраждането. Той е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, писател, поет, публицист и етнограф.

Раковски осъзнава, че народът трябва да се организира в един бунт, в който четите да играят огромна роля. Това го вдъхновява да напише “Горски пътник”, както и “Привременният закон за горските чети”, който да служи като устав на новото българско правителство.

Раковски сформира двете легии, в които трупа боен опит Васил Левски. Именно в легията на Раковски Апостолът на свободата става знаменосец и получава своя прякор Левски.
Патриархът на българското националноосвободително движение Георги Раковски умира през 1867 г. от туберкулоза в Букурещ. 

Възрожденска разходка из България - Котел, Жеравна и Медвен

Гаврил Кръстевич (1820 – 1898)

Гаврил Кръстевич е виден обществен и държавен деец, сътрудник на много възрожденски вестници. Завършва юридически науки в Париж. Частен секретар е на княз Стефан Богориди и негов заместник като управител на остров Самос. Директор е на вътрешните работи на Източна Румелия и неин втори генерал-губернатор. Знае, че народът се готви за предстоящото Съединение. В нощта срещу 6-ти септември 1885 г. заповядва на телеграфиста нищо да не съобщава в Цариград с думите “И аз съм българин!”.

Стефан Богориди (1770 – 1859)

Внук по бащина линия на Софроний Врачански. Завършва гръцки лицей в Букурещ и става учител в Цариград. Бил е окръжен управител в Галац, каймакам на Влашко и в Молдова. Изпада в немилост и пет години е заточен в Мала Азия. След подписването на Одринския мир, султан Махмуд II го привлича за свой съветник, давайки му титлата княз, а след това го назначава за управител на остров Самос. Именно той издейства разрешение от султана за изграждане на българска църква в Цариград “Свети Стефан”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com