Кои са най-живописните влакови маршрути за бавно пътуване в Европа?

1058
Кои са най-живописните влакови маршрути за бавно пътуване в Европа?
Снимка: iStock

Все повече хора предпочитат да пътуват не със самолет, а с влак. Причината е както финансова, така и от романтична гледна точка. Няма друг начин на придвижване, който да предлага толкова красиви и разнообразни гледки, колкото това с влак.

Вижте кои са шестте най-живописни европейски влакови маршрута:

От Цюрих до Грац

Този маршрут прекосява Алпите от изток на запад, като влак между Швейцария и Австрия има всеки ден. Композициите представляват смесени вагони на двете държави. В австрийския вагон ресторант човек може да хапне страхотен ябълков щрудел и да се наслаждава на красивата гледка и удобството на швейцарския вагон първа класа, която определено си заслужава с около 20 евро по-скъпия билет. По пътя се минава през Лихтенщайн, за да се стигне до австрийската провинция Щирия. Билетът е на цена 111 евро.

Знаете ли каква скорост достига най-бързият влак в света?

От Варшава до Мокава

Мокава не е известно място за разлика от Варшава. Това е едно селце, което се намира близо до границата на Литва с Полша. През последните 10 години е нямало директен влак от Варшава до Латвия, но отскоро това се промени и всеки ден от Варшава тръгва композиция в посока латвийската граница. По време на това пътуване човек може да се наслади на красиви гледки на полски пейзажи, селца и градове, които ясно отразяват смесицата от култури.

Ще видите още малки общности на балтийските татари, стари еврейски селища и дървени църкви. Влакът тръгва от централната гара във Варшава и се движи доста бавно. Спира за дълга почивка в Бялисток, а след като мине границата при Мокава, полският влак приключва своето пътуване. Там може да се прехвърлите на латвийска композиция и да стигнете до Вилнюс. До Мокава се пътува 6 часа, а билетът струва 20 евро.

От Кьолн до Базел

Пътуващите между тези два града имат възможност да избират между високоскоростни влакови трасета. Но най-красивият маршрут е старият, който минава през дефилето на р. Рейн към град Кобленц, намиращ се на двата ѝ бряга. Съветваме ви да тръгнете от Кьолн към Базел преди обяд. Този влак се нарича “швейцарския”, защото стига до Базел, но продължава към Цюрих. В него има само първа класа и швейцарски ресторант, който е доста скъп. Пътуването е с продължителност около 5 часа и се изминават 511 километра. Билетът е с цена 135 евро.

От Мадрид до Севиля

Времето от единия до другия град със супербърз влак на испанските железници е само два часа и половина. Но има и алтернатива за хората, които предпочитат по-бавното пътуване. Всеки ден една композиция преминава различна линия, за да стигне до Севиля. Влакът пътува през долините Тахо и Гуардиана, преди да тръгне на юг през Сиера Морена посока Севиля. Пътуването е с продължителност 8 часа, а разстоянието, което се изминава, е 650 км. Цената на билета е 50 евро.

Най-интересните дестинации в Европа, които можете да посетите с влак

От Дъблин до Трали

Гара Хюстън в Дъблин е красива стара сграда, която е направо вълшебна, когато човек я съзерцава в неделя сутрин. Влакът посока Трали е единственият в седмицата и в него не се предлага храна, затова човек трябва да си носи или да закуси добре на гарата. По пътя към Трали се виждат невероятни гледки – от планинските пейзажи на Галти до долините, които са известни с производството на мляко и млечни продукти. Влакът минава през планината Мангертън и именно там се разкриват най-красивите гледки в цяла Ирландия. Композицията спира в Киларни, а после продължава посока Трали. Цялото пътуване трае 4 часа, а разстоянието, което влакът изминава, е 334 км. Цената на билета е 34 евро.

От Безие до Клермон-Феран

С влак от Безие до Клермон-Фран е може би най-приятният железопътен маршрут в цяла Франция. Тръгва се на север от Безие и се минава пред долина и множество виадукти и красиви пейзажи. Това е една от най-старите линии във Франция, по нея се движат електрически мотриси и се използва като регионален транспорт заради множеството си спирки. Разстоянието е около 400 км. и се минава за 6 часа и половина. Билетът е на стойност 58 евро. От Клермон може да се продължи към Виши или Париж с по-модерен влак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com