Кои са топ 10 най-стари държави в света?

143572
Кои са топ 10 най-стари държави в света?
Снимка: iStock

1. Иран

Държавата е възникнала преди повече от 5000 години, заема много по-голяма площ от днешната. Територията се простира от съвременна Гърция до река Инд. В продължение на много векове подред Иран играе важна роля сред азиатските страни, може да се каже, че беше ключова държава. Повече от половината от населението на света са били поданици на Персийската империя.

2. Египет

Една от най-древните държави на Земята и през цялата си история носи същото име - Египет. Официалното име е Арабска република Египет. Държавата е създадена преди 5000 години на мястото на някога могъща държава с богата история.Египет една от най-голямата страна в арабския изток.

Най-дългият мост в света (ВИДЕО)

3. Гърция

Гърция е друга древна държава, разположена в Южна Европа на Балканския полуостров и множество острови. Преди около 5000 години на известния остров Крит възниква минойската култура, която се разпространява сред елините и други народи, разположени в континентална Европа.

Най-големият град в света

4. Ванланг, 2897 г. пр.н.е д. (Виетнам)

Първата държава във Виетнам, Ванланг, се появява през 2897 г. пр.н.е. д. Известно време Виетнам е била част от Китай. През втората половина на 19 век Виетнам попада в колониална зависимост от Франция. През лятото на 1954 г. Виетнам става независима държава.

5. Шан-Ин, 1600 г. пр.н.е. д. (Китай)

Китайската цивилизация е една от най-старите в света. Според китайски учени възрастта й може да е пет хиляди години, а други източници посочват период от най-малко 3500 години.

6. Куш, 1070 г. пр.н.е д. (Судан)

Судан - Североизточна Африка и е равен по площ на цяла Западна Европа. Населението му е само 29,5 милиона души. Страната е разположена по средното течение на река Нил върху равнини, плата и прилежащото крайбрежие на Червено море.

Кой е най-големият производител на царевица в света?

7. Шри Ланка, 377 г. пр. н. е д.

Шри Ланка („Благословена земя“) е държава в Южна Азия, на едноименния остров край югоизточния бряг на Индостан. Историята на Шри Ланка започва с неолита, когато в Шри Ланка са открити първите селища.

8. Иберия, 299 г. пр. н. е д. (Грузия)

Съвременна Грузия се счита за млада независима държава. Историците смятат, че първите държави на територията на Грузия са образувани през III-II хилядолетие пр.н.е. д. Това са Колхидското царство, разположено на източния бряг на Черно море, и Иберия, съвременна Източна Грузия. През 299 г. пр.н.е. д. Фарнаваз дойде на власт в Иберия. През 9 век на територията на Грузия възниква нова обединена държава, чийто владетел е царят от династията Багратиони.

Вярно ли е, че Сахара не е най-голямата пустиня на Земята? Коя тогава е най голямата

9. Велика Армения, 190 г. пр. н. е д. (Армения)

Велика Армения, голяма държава, простираща се от Палестина до Каспийско море, създадена през 190 г. пр.н.е. историците я наричат ​​първата държава на територията на съвременната република.

10. Велика България, 681 г. (България)

Велика България е държава, намираща се в източната част на Балканския полуостров. Велика България е създадена през 681 г. Нейн основател и владетеля - хан Аспарух. От тогава започва историята на България като държава.

Най-прочутите пътешественици в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...