Кои турски градове са най-близо до България?

16988
Кои турски градове са най-близо до България?
Снимка: iStock

Южната ни съседка Турция е една от най-посещаваните страни от българи. Популярните морски курорти, цветните пазари, ваканционните курорти отдавна привличат интереса на сънародниците ни.

Ето кои са най-близките турски градове до България.
Одрин

Градът е само на 22 км от Капитан Андреево. Одрин /наричан на турски Едирне/ е разположен в Източна Тракия, в северозападна Турция, в тракийската равнина и на изток от сливането на реките Марица, Тунджа и Арда. Одрин се намира на кръстовище, където се срещат границите на три държави: България, Турция и Гърция.

Със завършването в началото на 90-те години на магистралата от Капъкуле, главният граничен пункт на магистралите от Европа към Турция, Одрин губи голяма част от търговията си, която разчиташе основно на пътникопотока на изток. Днес по-голямата част от туризма в града се състои от турците и чужденците, идващи от Истанбул и от България, които търсят сравнително евтини стоки на пазара.

Заради стратегическото си местоположение по главните пътища към Истанбул, Босфора и по-нататък до Азия, Одрин е едно от местата по света, за които са се водили многобройни войни - над 16 големи сражения и обсади през вековете. Старото име на града е Адрианопол, т.е. “Град на Адриан”, наречен на римския император, който основава града на мястото на тракийското село Ускудама.

Кои курорти в Турция правят най-силно впечатление?

През 14-ти век османците превземат града и го превръщат в столица до падането на Константинопол. Дори и след като династията се премества в Константинопол в средата на 15-ти век, Одрин продължава да е сред най-важните центрове на европейската част на Османската империя, която някога се е простирала до днешна Унгария.

Дълго време градът е нещо като “полу столица” на империята, а някои султани го предпочитат пред Истанбул. През 18-ти век Одрин е четвъртият по големина град в Европа с население от около 250 000 жители. В началото на 19-ти век градът претърпява тежка депопулация в резултат от руско-турските войни.

Днес населението на града наброява 180 000 жители. Всички главни улици започват от централния площад, който е заобиколен от 3 имперски джамии, сред които най-впечатляваща е “Селимие”. В Одрин има 2 действащи български църкви.

Чорлу

Чорлу е разположен в провинция Текирдаг и е с население от над 227 000 души, на около 165 км от Капитан Андреево. Някога на мястото на съвременния град е съществувала фригийска колония с името Циралум. След това местността е била под контрола на римляни, перси, гърци. Римляните наричат града Кенофруриум. Градът добива популярност с това, че в него е убит император Аврелиан през 275 г.

Заради стратегическото местоположение, римляните превръщат града в отбранителен пункт и строят военни съоръжения. Когато Одрин е завладян от султан Мурад I, военните съоръжения са напълно разрушени. По време на османския период градът е важен пункт по пътя от Гърция към Истанбул. Градът става известен като мястото, където султан Баязид II е победен от собствения си син Селим. След като сваля баща си от трона, Селим живее още 9 години и умира в Чорлу. През 1912 г. градът е превзет от българи по време на Балканската война, но след 1 година отново минава на турска територия. През 1920 г. е окупиран от гръцки войски за 2 години. През 1923 г. Чорлу става част от територията на Република Турция.

Топ 5 на най-големите градове в Турция

Различните народи, които живеят в града, оказват огромно влияние върху културния живот на Чорлу. Градът постоянно се разраства и се смята за един от най-бързо развиващите се турски градове. Тук живеят много имигранти - етнически турци, родени в България, които се местят тук след 1989 г.
Днес градът привлича туристи с многобройните забележителности - красиви старинни сгради, паметници, търговски центрове.

Лозенград

Лозенград или Къркларели, както го наричат в Турция, се намира в едноименния вилает Лозенград, в западното подножие на Странджа, близо до границата с България. Магистрален път свързва Къркларели с ГКПП Дерекьой/Малко Търново на границата с България.

Градът е важен транспортен възел в Османската империя, от който започва Кримският път. Основан е в периода на османското владичество от български преселници от Хасекията, Странджанско и Средногорието в землището на село Раклица, като двете села по-късно се сливат. През 19-ти век градът е населен главно с българи, гърци и турци. След подписването на Санстефанския мирен договор, Лозенград остава в България, но след Берлинския конгрес цяла Източна Тракия е върната на Османската империя.
Днес градът привлича стотици българия всяка седмица за шопинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com