Кой български цар убива спасителя си?

11949
Кой български цар убива спасителя си?
Снимка: pixabay.com

Българската история не е лишена от дворцови интриги, предателства, заговори, братоубийства. Жаждата за власт и нови територии понякога изкарва всевъзможни човешки слабости, присъщи дори на хора със “синя кръв”.

Знаете ли кой български владетел остава в историята като убиец на собствения си спасител?

Преди да отговорим на този въпрос, нека се върнем в края на Първа българска държава. 

Залезът на Първата българска държава

Синовете на цар Петър (Борис II и Роман) са отведени в плен в Константинопол и реалното управление на страната се поема от Комитопулите - братята Давид, Мойсей, Арон и Самуил. Тяхна е тежката задача да удържат атаките на византийския император. Давид и Моисей умират, а Арон влиза в заговор с византийския император срещу родния си брат. Рязярен от предателството на брат си, Самуил решава да го екзекутира заедно с цялото му семейство. По молба на сина си Гаврил Радомир, Самуил пощадява само първородния син на Арон - Иван Владислав.

Самуил - последният славен български владетел

След смъртта на Борис II и Роман, официален владетел на България става Самуил. След няколко успешни военни похода и смело отбраняване на българските територии, се стига до битката при село Ключ, когато българската войска е сразена, а 15 000 войници са ослепени. На всеки 100 от тях остава само един с едно око, който да ги води.

За това зверство византийският император остава в хрониките като “Василий Българоубиец”. При вида на ослепените си войници, Самуил получава сърдечен удар и умира. На престола застава синът му - Гаврил Радомир. Младият цар управлява едва една година (1014-1015), като през цялото време до него е братовчед му Иван Владислав. По време на лов, Иван Владислав убива собствения си братовчед и се обявява за цар на България.

Кой е последният цар на Първа българска държава?

Цар Иван Владислав убива спасителя си

Иван Владислав е роден през 70-те години на X в. Оцелява по чудо при екзекуцията на Ароновото семейство, извършена по Самуилова заповед. Византийският хронист Йоан Скилица твърди, че на 14 юни 987 г. единственият пощаден при разправата с обвинения в измяна Арон и близките му бил Иван Владислав, сина на Арон. Причината за гнева на Самуил е предателството на брат му Арон, който влиза в заговор с византийския император. Синът на Самуил Гаврил Радомир отправя гореща молба към баща си да пощади Иван Владислав. Синът на Арон е спасен.

Иван Владислав е плътно до братовчед си по време на неговото управление. Възползва се, докато двамата са на лов и убива Гаврил Радомир, който няколко години по-рано му спасява живота. Според някои византийски хронисти Иван Владислав убива дори и съпругата на Гаврил Радомир и неговият син, но това не е потвърдено. Знае се със сигурност, че през 1016 г. Иван Владислав убива и сръбския княз Йоан Владимир - зет на Самуил.

Иван Владислав - злодей или герой

В историята Иван Владислав остава като неблагодарник, който убива собствения си спасител. И все пак той се опитва да защитава героично последните български територии в смутните времена преди падането на България под византийска власт.

В “Битолския надпис” четем, че Иван Владислав се титулува “самодържец български” и гордо отбелязва своя произход “родом българин”.

Кой е последният цар на България?

Управлява страната три години (1015-1018), изпълнени с несигурност и напрежение. Поради постоянния натиск на Византия след победата на Василий Българоубиец при Беласица, част от българската аристокрация вече е настроена провизантийски и се предава, за да запази имотите и привилегиите си. В началото на управлението си, цар Иван Владислав изпраща писмо до Василий II, като му обещава “покорност и подчинение”, на по-късно се превръща в безкомпромисен защитник на българските земи. 

Императорът прави опит за покушение, който препърпява неуспех. Амбициран от неуспеха, Василий II превзема Охрид с дворците на българските царе. През пролетта на 1016 г. императорът обсажда крепостта Перник, но се среща с яростната съпротива на защитниците и загубва много от войниците си.
По същото време Иван Владислав опитва да привлече печенегите за свои съюзници, като изпраща войводата Кракра Пернишки да преговаря. Управителят на Дръстър известява императора за тези приготовления и византийците осуетяват минаването на Дунава от печенегите.

След това Василий II превзема крепостта Сетина в Македония. Българският цар побеждава един византийски отряд, следват битки с променлив успех. В началото на 1018 г. Иван Владислав тръгва към Драч и го обсажда. Тук, пред стените на крепостта българският владетел среща смъртта си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com