Кой е най-безопасният вид транспорт?

28503
Снимки: ThePixelman / Pixabay

Ако ни се наложи да започнем продължително пътуване, всеки, естествено, ще се замисли какъв вид транспорт да предпочете. И това не е напразен въпрос, защото е пряко свързан с нашата сигурност. Кой транспорт е най-безопасният и какво ни съобщава статистиката за трите най-популярни видове транспортни средства: авиация, влакове и автомобили?

Преди да представим статистиката, трябва обаче да се отбележи, че социологическите проучвания за мненията на обикновените хора не дават правдива картина за съответния вид транспорт. Хората смятат влака за най-безопасното превозно средство, на второ място според тях е автомобилът, а самолетите, по тяхно мнение, са най-рискованото средство за придвижване. Тези данни ясно сочат колко силно нашите чувства и емоции могат да надделеят над упоритите факти и сухите числа.

Какво обаче твърди статистиката? Тя е неумолима и категорична: най-безопасният вид транспорт е самолетът, на второ място е влакът, а пък автомобилите са най-опасни.

Първо трябва да уточним на каква база статистическите данни дефинират най-сигурния вид транспорт. Съществуват три способа за изчисляване на този параметър - и учените считат за най-коректен методът, който анализира съотношението на загиналите към 100 милиона мили (което е 160 милиона километра).

Въздушен транспорт. Според въпросната статистика самолетът категорично е видът транспорт с най-малък риск. Със самолети загиват 0.6 души на 160 млн километра. Може да вземем за анализиране данните от 2014 г., когато в света е имало 21 авиокатастрофи. В тях са загинали 990 души. От тях в 11 катастрофи с пътнически самолети - а другите 10 инцидента са били с товарни полети. В 2014 г. общо са извършени 33 милиона полета. Имало е само по 1 инцидент на 1 милион полета (повечето катастрофи са с частни самолети).

Статистиците са категорични: вероятността да загине човек в самолетна катастрофа по време на обикновен пътнически полет е нищожна, в границите на 1/8 000 000. И това е съвсем логично: пилотите, управляващи пътнически самолети, са най-обучените, тренирани и подготвени въобще сред хората, които по някакъв начин управляват превозни средства.

При това редовно преминават всевъзможни медицински, физически и професионални прегледи, тестове и проверки. В този контекст някои експерти са иронични, но доста правдиви: по-вероятно е да претърпите инцидент в таксито за летището, отколкото да попаднете в катастрофа със самолет!

Железопътен транспорт. Жп-линиите ни предлагат най-сигурния начин за придвижване по суша. Смъртността в железопътни катастрофи е 0.9 пътници на 160 милиона км. Дори това определено звучи изненадващо, понеже рядко чуваме за жп-инциденти. Всъщност, статистиката на смъртните случаи от железопътни произшествия най-много се влошава от страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и други в Южна Азия. Там въобще са чували за сигурност на влаковия транспорт само от слухове.

Автомобилен транспорт. Най-опасният транспорт без никакво съмнение е автомобилният. Статистиката е неумолима: на 160 милиона километра загиват 1.6 души – както виждаме, значително повече, отколкото във въздушни катастрофи. Като тук не са включени двуколесните превозни средства (мотоциклети и мотопеди). Техните цифрите пък са още по-мрачни, неприятни и потискащи: на 160 милиона километра по 42 души.

Това са цифрите и сухите факти по въпроса кой вид транспорт е най-безопасен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com