Кой е най-големият вулкан в света?

19539
Кой е най-големият вулкан в света?
Снимка: Pixabay

Колко са вулканите в света?

В света съществуват около 1350 потенциално активни вулкани, без да броим постоянните вулкани на океанското дъно от Средноатлантическия хребет. Около 500 от всички тях са изригвали в доста по-древни времена. Голяма част от тях са разположени по Тихоокеанския огнен пръстен, дълъг около 40 000 км с формата на подкова. Около 90% от земетресенията в света и 81% от най-силните земетресения се намират на трасето на пръстена.

Кой е най-големият вулкан в света?

За най-голям вулкан в света се счита Мауна Лоа, разположен на Хавайските острови. Преведено от хавайски името означава “дълга планина”. Обхваща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети заедно. Заема площ от около 5271 кв. км и ширина около 120 км. Надморската му височина е около 4170 м. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското равнище до океанското дъно.

Ето къде в България има вулкани

Мауна Лоа представлява вулкан от шитов тип и се отличава с уникални характеристики. Вулканът има непрекъснати по-високи потоци, които произтичат от древните вулканични изригвания. Счита се за един от най-активните вулкани на земята. Вулканът е с форма на купол, а името му идва от “калдера”, наречена Mokuʻāweoweo. Тази калдера е с дълбочина 183 м. 

Формиране на вулкана Мауна Лоа

Това е вторият и най-млад вулкан в групата на Хавайските острови, създаден от движението на тихоокеанската плоча над гореща точка. Това се случва преди около 30 милиона години през Епохата на олигоцена. Не се знае точно кога е образуван вулканът. Известно е, че е имало постоянни и продължителни изригвания, в резултат на които лавата се консолидира, докато не излезе от дъното на океана.

Вулканичната дейност е била много по-интензивна през ранните етапи от живота му. С времето вулканът може да покрие много по-голяма площ, но растежът се забавя. Най-големият етап на растеж на Мауна Лоа от създаването му е да достигне океанската повърхност. Смята се, че днес все още този вулкан е в етап на формиране на класическия щитов вулкан.

Изригвания на Мауна Лоа

Според научни изследвани първото изригване е от преди милион години, следват по-малки изригвания, които водят до по-голямата му повърхност, обем и височина. Първото документирано изригване датира от 1843 г., когато вулканът изхвърля материала от вътрешността около 35 пъти. Следващото е от 1984 г., което продължава 22 дни и предизвиква потоци от лава, достигащи на около 7 км от град Хило, разположен на североизток с население от около 44 000 души.

Опасни ли са вулканите, когато не изригват?

Последното изригване от 2022 г.

През 2022 г. най-големият действащ вулкан в света изригна за първи път след около 40 години. Събитието се превърна в зрелищна гледка, когато започна да изхвърля вълни от оранжева, нажежена лава и димяща пепел. Тогава хавайските власти съобщиха, че не са издавани заповеди за евакуация, макар районът на върха и няколко пътя в региона бяха затворени, а два приюта бяха отворени като предпазна мярка. Беше издадена препоръка за падане на пепел по посока на вятъра от вулкана.

Хората, живеещи на Големия остров на Хаваите, трябваше да са готови за лош сценарий.
Изригването на Мауна Лоа не застрашаваше пряко населените места, макар властите да предупредиха жителите за готовност за евакуация, ако потоците лава се насочват към градовете. Геоложката служба на САЩ предупреди около 200 000 души на Големия остров, че изригването “може да бъде много динамично и местоположението и напредването на потоците лава могат да се променят бързо". 

Опасно ли е изригването на вулкана

За разлика от много вулкани, Мауна Лоа обикновено не предизвиква опасни експлозивни изригвания, при които лавата да се изстрелва във въздуха заедно с пепел и газ. Вместо това тя тече със сравнително бавно темпо надолу по страната на вулкана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com