Кой е най-старият българин – до каква възраст е достигал?

21304
Кой е най-старият българин – до каква възраст е достигал?
Снимка: iStock

Столетниците в България не са много, но пък част от тях доживяват да видят цели 109 или дори повече свещички на празничната си торта за рождения ден. Тези 109 години обаче изглеждат твърде малко на фона на възрастта на най-стария човек в света. Световният рекорд по продължителност на живота и дълголетие принадлежи на французойката Жана Калман, чиито земен път приключва през 1997 г., когато тя е на внушителните 122 години. В сравнение с възрастта на французойката тази на най-дълго живелите българи е по-скромна.

Когато обсъждаме кой е най-старият българин следва да уточним дали имаме предвид на всички времена или жив към настоящия момент. Рекордът по дълголетие на всички времена у нас принадлежи на Нурие Дерменджиева, която до кончината ѝ през януари тази година е била и най-старият жив българин.

Прави впечатление, че противно на общото мнение, че жените живеят по-дълго от мъжете, броят на столетниците от двата пола, живели над 107 години е почти равен. Нурие Дерменджиева е обявена официално за най-стария българин  от Бюрото за статистика на населението след преброяването през 2022 година, което слага край на съществуващите спорове и съмнения относно възрастта ѝ. Дерменджиева е най-старият човек в България от 5 март 2020 година, когато почива 107-годишният Неделчо Бойков, държал първото място в тази класация на столетниците до смъртта си. Нурие съумява да го надживее и да празнува своята 110-годишнина, преди да почине в началото на 2023 година.

Знаете ли кой е най-старият манастир в България?

Животът на Нурие – най-възрастния жив българин до януари тази година

Научили кой е най-старият българин и внушителната възраст, до която е доживяла Нурие, вероятно се вълнувате да разберете повече за живота ѝ и тежка ли е била за нея старостта. Любопитен факт е, че тези 110 години не тежали на Нурие. До 80-тата си година не е имала нужда от лекарска помощ, малко по-късно преживява няколко леки инсулта, които не успяват я да приковат към леглото и да отнемат жизнеността ѝ, а на 105 години е предприела операция на очите си, от която също се е възстановила бързо и лесно. Изключително здрава е била тази българка, родом от село Дъбова, област Смолян. Съпруга си, с когото са заедно от 13-годишни, губи още през 1952 година и остава вдовица, но съвместният им живот и брак дават своите плодове – Нурие има 4 деца, 14 внука и 22 правнука.

Кой е най-старият град в България?

Кой е най-старият българин на всички времена?

До януари месец тази година Дерменджиева е била най-старият жив българин. След смъртта си също попада сред най-дълго живелите хора у нас, но заема второто място. Повече от Нурие Дерменджиева, макар да е само с няколко месеца разлика, е живяла друга здрава българка – Карамфила Стоянова, починала през 2014 година.

Дали животът над 100 години и дори над 110 е наказание или благословия? Вероятно зависи от това доколко щастлив си дали си жизнен и със запазен разум. И двете най-стари българки са съхранили и работоспособността си, макар съобразена с годините, и паметта, и ума си до момента на смъртта си и са имали деца и внуци, които да се грижат за тях, което е по-голямо богатство дори и от годините на земята, отредени им от Бог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com