Кой е най-топлият град в България

2607
Кой е най-топлият град в България
Снимка: iStock

Топлинни рекорди в България

Най-високата температура е измерена в България през 1916 г. в Садово - 45,2 градуса. Същата година са отчетени други температурни рекорди: 44 градуса в Бойчиновци, 43 градуса в Горна Оряховица. При всички случаи лятото на 1916 г. се отчита като най-горещо.

Температурни рекорди са отчетени и през 21-ви век (2000 г.): 45 градуса в Пловдив, 44,6 градуса в Сандански, 44 градуса в Русе и 43 градуса в Горна Оряховица.

Най-високите средни месечни температури са характерни за месеците юли-август: 21-24 градуса. Извънпланинските райони на север от Стара планина са със средни юлски температури около 22 градуса, а низините и хълмистите земи на юг от нея се характеризират с температура 23-24 градуса. В планинските райони (1000-2000 м) тя е 12-16 градуса, а в районите с височина над 2300 м надморска височина - 5-8 градуса.

Кой е най-топлият град в България?

Отговорът на този въпрос е Сандански. Средната годишна температура на града е почти 14,7 градуса, при средна годишна за страната - 12,6 градуса. През най-горещите месеци температурата достига 26 градуса. 

Много рядко в района вали сняг, но дори и когато това се случи, снежната покривка не се задържа за повече от няколко дни. Няма резки промени в температурата. Освен че е най-топлият град, Сандански е градът в България с най-ниска влажност на въздуха. Това го прави идеално място за лечение на астматични и алергични заболявания. 

Сандански е заобиколен от Пирин планина, която го защитава от северните ветрове. Курортното градче е с голям брой слънчеви дни в годината - 278. Средната годишна продължителност на слънчевото греене е 2450 часа.

Община Сандански ще отбележи своя празник с богата програма

Разположение

Сандански е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на планината Пирин по долното течение на река Санданска Бистрица. Местоположението му между Кресненското и Рупелското дефилета е една от причините за изключително благоприятните му климатични особености. Сандански се намира на 220-240 м надморска височина. Носи името на българския революционер Яне Сандански - деец на Вътрешно македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Парк “Свети Врач”

Местните се гордеят с уникалния градски парк “Свети Врач”, който заема площ от 344 декара с над 100 дървесни вида и над 160 вида цветя. Това е единственият парк с пясъчни алеи и един от най-големите по площ в България, който се простира на двата бряга на река Санданска Бистрица. Първите засадени фиданки са от бял и черен бор от войниците и командира на Втора армия ген. Георги Тодоров през 1916 г. За да се справят с проблема с комарите около реката, през 1919 г. са доставени от Италия 18 фиданки от кедър и софора. През 1981 г. градският парк получава името “Свети Врач”, а от 1991 г. е паметник на градинско-парковото изкуство. През 2005 г. на входа на парка е изграден паметник на ген. Георги Тодоров.

Днес в парка са засадени над 160 растителни вида, сред които вековни чинари, обявени за природна забележителност. Срещат се растителни видове от Далечния Изток - еукомия, софора, лагерстремия, сакура, криптомерия, магнолия, гинко, от Америка - гимнокладус, ликвидамбър, секвоя, декоративни кленове, от Средиземноморието - кипарис, нар, зокум, кедър, корков дъб, лавровишня, латексово дърво, албиция, пиния, лаврово дърво, смокиня. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти.
В парка има изкуствено езеро, в което се срещат лебеди и патици. 

В Сандански се хващат на най-дългото хоро довечера

Сандански е известен курорт

Съчетанието от благоприятни природни дадености и богатството от минерални извори с ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и с възможност за къпане на открито през цялата година, привличат заселници в тези земи още от древността.

Уникалният климат и лечебните извори носят на Сандански славата на най-добрата лечебница на бронхиална астма в Европа, както и на белодробни заболявания, хронични ринити, синузити, неврологични заболявания, кожни алергии, бъбречни и урологични заболявания. Въздухът е много чист, с ниска относителна влажност (66%), незначителни денонощни и сезонни температурни амплитуди, което го прави благоприятен за лечение на хронични, неспецифични и алергични заболявания на горните дихателни пътища, синуити, ринити, фарингити, ларингити, трахеити, бронхиална астма, хронични бронхити, хронична обструктивна белодробна болест.

В района на Сандански има над 80 извора с температура 42-81 градуса, ниска минерализация и богат химически състав, подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.
Всяка година в курорта почиват и се лекуват над 100 000 души от страната и чужбина. На територията на Сандански има над 50 модерни хотела, като голяма част от тях имат СПА центрове, използващи лековитите минерални води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com