Кой е най-високият мост в България?

8544
Кой е най-високият мост в България?
Снимка: touristmaker.bg

Най-високият мост в България е Аспаруховия мост, който е с обща дължина 2050 m, ширина 21 m, височина 52 m, главен отвор 160 m, максимален товар НК-800/Н-300, височина под моста е 46 m.

През 1967 г. е проведен конкурс и след проучване на много варианти – е направено техническо решение, което предвижда изграждането на висок мост. Строежът започва през 1973 г. на Аспаруховия мост.

Мостът включва основното мостово съоръжение - две естакадни стоманобетонни части и централна стоманена конструкция, както и две сложни транспортни възли в двата края. За всяка посока на движение се използват отделни носещи конструкции, свързани с надлъжен шев, т.е. са монтирани две еднакви успоредни носещи конструкции.

Кой е най-дългият въжен мост в България?

Дължината на централния участък е 160 м, а на двата странични участъка е 80,50 м. Стоманената конструкция е със затворено кутийно сечение с ширина 5,50 м и височина 2,80 м над външните опори до 6,60 м над централните. Горната част е плоча с надлъжни и напречни ребра. Като се вземат предвид възможностите за транспортиране, конструкцията е разделена на 226 монтажни блока от различни видове.

Уникален за България и рядко срещан в света метод за изработка на мостовите опори. Причината за това са изключително неблагоприятните геоложки условия на най-трудния участък от трасето – от Варна до централния участък. Повърхностният слой е 3-4 метра глина, под него - 20 метра финозърнест пясък (плавен пясък), наситен с вода, под който от своя страна има 46-метров слой тиня. Само на дълбочина от около 70 метра има слой от олигоценска глина, върху който могат да се монтират опори. Единственият начин за подпиране е направата на дълбоки монолитни сондажи (бетонни стълбове под надземни мостови опори), които достигат 53 метра дълбочина.

Знаете ли къде се намира Шареният мост в София?

Товароносимостта на моста е определена за подвижен товар - две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра една от друга. В същото време провисването на средния участък е около 0,30 м. Мостът издържа на ураганни ветрове със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°. Друга температурна разлика - 15° - се осигурява между горната и долната повърхност в резултат на излагане на пряка слънчева светлина. Амплитудата на удължение на металната конструкция под влияние на температурата е 0,25 m.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com