Кой е слепият български "цар", който почти ни освобождава от Византия

1181
Кой е слепият български "цар", който почти ни освобождава от Византия
Снимка: Friedrich Kaulbach, 1861 / Public Domain

Ще разгледаме живота на личност, която не е широко позната. Това е историята на един човек, който успява почти да възстанови Българската държава. За съжаление, той бива предаден от български благородник с царска кръв и ослепен. Това е разказът за Петър Делян и неговото почти успяло въстание (1040-1041) срещу Византия.

Кой е Петър Делян

Петър Делян се представя като син на Гавраил Радомир (това е синът на цар Самуил) от брака му с унгарската принцеса Маргарита. Той се стреми да бъде признат като законен наследник, който има амбицията да си върне трона. Въпреки това ромейските хронисти изразяват сериозни съмнения по този въпрос. Според Йоан Скилица, той е бил слуга в Константинопол, а някои го наричат "Долиан" вместо "Делян" (коварен на гръцки) или го приемат за извънбрачен син. Независимо от произхода му, Петър Делян проявява много сходни черти с тези на Ивайло и неговото въстание, което се случва повече от два века по-късно.

Въстанието на Петър Делян

Причината за въстанието е увеличаването на данъците във Византия. Първоначално те са били в натура, но по-късно са променени на парични и отново обратно в натурални. Този подход благоприятства ромейските чиновници, които започват да изнудват местното българско население. Делян се възползва от ситуацията и вдига въстание в отдалечените области от Византия като Белград и Поморавието. Той сам избира името Петър, за да подчертае връзката си с последния български цар, при когото е имало продължителен мир - Петър I. Това е новаторска стратегия, тъй като досега водачите на въстанията не са приемали името на цар Петър. След Делян, този пример е последван и по време на въстанието на Константин Бодин през 1072 година, както и от Тодор и Асен (Асен и Петър 1185 година). Бунтът включва хиляди българи, които превземат градовете Ниш и Скопие и по същество окупират почти цялата тема България (която според ромейската терминология включва днешната Македония и Сърбия). Срещу тях са изпратени местните ромейски войски, но те са съставени основно от българи. Поради тази причина те си избират за предводител воеводата Тихомир и се присъединяват към Петър Делян. И това създава сериозен проблем - кой да води въстанието?

Петър Делян срещу Тихомир

Свиква се традицонния за българите Народен събор и се определя кой ще бъде водачът на въстанието. Тихомир и Петър Делян се изправят един срещу друг. Тихомир оспорва царската кръв на Петър Делян и не смята, че той трябва да води бунта. От друга страна, поддръжниците на Петър Делян са много повече и надделяват в започналата схватка. Тогава Петър Делян казва, че страната не може да има двама царе и нарежда Тихомир да бъде убит. Така проблемът с властта е решен. Въстанието се разраства, а интересното е, че към бунта се включват дори и гръцки области като Епир, тъй като Петър Делян предлага и намаляване на данъците. По този начин българските войски достигат чак до Солун, вторият по големина град в империята. По това време там се намира византийският император, но той решава да не рискува да влезе в сражение срещу въстаницие и бяга към Константинопол. Вместо това изпраща Мануил Ивац (той е син на Ивац, който е много известен воевода по времето на Самуил), но българската кръв явно проговаря в него и той се присъединява към Петър Делян. Тогава императорът активира следващия си коз - Алусиан, който успява да провали въстанието.

Как Алусиан попречва на Петър Делян

Алусиан е вторият син на цар Иван Владислав (този, който убива Гавраил Радомир, за да заеме престола). След падането на България, Алусиан е изпратен във Византия. Като мнозина български благородници, той се включва във въстанието на Петър Делян. Неговата безспорна връзка с царската кръв е неговата сила и Петър Делян не може да се разправи с него, както с Тихомир. Това означава, че се налага да дели донякъде властта. Петър Делян му дава значителна част от войската си, за да превземе Солун. Алусиан проваля мисията си и изпаднал в немилост пред българите, сключва споразумение с византийския император да предаде Петър Делян. Целта му е да убие българския цар. Той не успява, но все пак ослепява Петър Делян. Дори и само за това си действие , Алусиан е приет с почести в Константинопол и получава магистърска титла. Въпреки загубата на зрението си, Петър Делян продължава борбата, но вече въстаниците са разделени и въстанието фактически е провалено. Скоро след това той бива заловен и вероятно убит. Така завършва най-голямото въстание на българите срещу Византия, което почти възстановява България на картата на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com