Кой карфиол е по-полезен – суров или сготвен? Ето отговора

23076
Кой карфиол е по-полезен – суров или сготвен? Ето отговора
Снимка: https://pixabay.com

Карфиолът присъства почти на всяка трапеза през есенно-зимния сезон. Всички го обичаме, особено в рецептите за туршии. Но знаем ли всичките му полезни свойства и как да извлечем максимума от тях – чрез консумацията на пресен или сготвен? Нека днес си разясним тези въпроси:

Карфиолът е от семейство Кръстоцветни и е беден на калории и въглеидрати, което го прави чудесен за добавка към диетата ни. Той замества все повече продукти в редица здравословни рецепти – съществуват такива за пица с тесто от карфиол, заместител е на ориза и т.н. Друг бонус е, че не съдържа глутен.

Обаче няма окончателен отговор на въпроса как да извлечем възможно най-много ползи от него, тъй като и преработеният, и суровият карфиол имат различни ползи за организма. Ще видим плюсовете и на двата вида:

Ползите от карфиола, за които дори не подозирате

Карфиолът е вкусен зеленчук, който може да се приготви по различни начини. Но за неговите ползи се знае малко. Редовната му консумация...

Кои са предимствата на суровия карфиол?

Суровият карфиол съдържа значително количество полезни витамини и минерали, които при термична обработка се изпаряват.

Той е много богат и на фибри, но въздействието им върху стомашно-чревния тракт в сурово състояние може да повлияят негативно на по-чувствителните стомаси. Възможни са последици като подуване, болка, дискомфорт, газове и др. Ако наблюдавате някой от тези симптоми след консумация на суров карфиол, по-добре занапред залагайте на сготвен. Термичната преработка повлиява на фибрите и ги прави по-лесни за храносмилане.

Ако пък предпочитате да го хапвате суров, за да избегнете дискомфорта, раздробявайте зеленчука на възможно най-ситни парченца, като по този начин ще улесните работата на храносмилателната система и ще редуцирате негативните ефекти. Хапвайте го и в по-малки количества.

Карфиол като заместител на пилешки крилца

Ако сте се чудили коя е вегетарианската версия на пилешките крилца, то имаме отговор за вас - карфиол! В тази статия ще ви предста...

Кои са предимствата на сготвения карфиол?

Както вече установихме, понякога суровите зеленчуци могат да не бъдат толкова полезни и безвредни, колкото ни се иска. Затова на помощ идват домашно преработените. Те също имат своите ползи и плюсове за организма. Конкретно карфиолът при термична обработка се насища с веществото индиол, което има силни противоракови свойства. Това органично съединение наблюдаваме и при готвенето на останалите зеленчуци от семейство Кръстоцветни.

Ако хапвате редовно карфиол, ще си набавяте редица полезни вещества за правилното функциониране на храносмилателната система и организма като цяло. Всичките форми и варианти на зеленчука ни носят различни ползи, което ни позволява да разнообразяваме постоянно.

Разбира се, избягвайте пърженото и прекаленото подправяне със сол. Добавяйте и други полезни зеленчуци и плодове към вашите диети и рецепти и ще осъзнаете, че здравословното хранене също може да бъде вкусно, освен полезно. За добро здраве и красива фигура е необходимо да наблегнем предимно на зеленчуците – както пресни, така и преработени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com