Кой не трябва да яде картофи

10805
Кой не трябва да яде картофи
Снимка: iStock/Guliver

При някои особености на тялото трябва да се въздържате от консумацията на картофи. За това предупреждават някои диетолози.

Тъй като картофите са с висок гликемичен индекс (над 70 единици), отбелязват специалисти, категорично не трябва да ги консумираме в случай на проблем с въглехидратния метаболизъм, при метаболитен синдром или захарен диабет.

Ще се изненадаш колко е полезен сокът от картофи!

Знаете ли, че картофеният сок е една от най-здравословните течности? Малцина обаче знаят предимствата на тази напитка. Днес, връщайки с...

Освен това, диетолозите не препоръчват да се ядат картофи от хора с индивидуална непоносимост, която често се среща. В края на краищата, зеленчукът принадлежи към семейството на нощницата и могат да причинят латентна алергична реакция.

Диетолозите добавят, че всичко зависи от чревната микробиота. Тези, които нямат нарушение на въглехидратния метаболизъм, както и индивидуална реакция към него, могат спокойно да ядат картофи.

Според друг диетолог, именно картофите са нужния зеленчук за здравето на основния орган на дълголетието. Специалистите отбелязва, че когато става дума за здрави черва, много лекари съветват да увеличите приема на фибри, които са в изобилие в зеленчуците. Ползите от един от тях обаче често се пренебрегват.

Според диетолога Линдзи Бойърс той е „невъзпетният герой на здравето на главния орган на дълголетието“. Говорим за обикновените картофи. Грудката съдържа повече калий от банана, както и витамини С и В6, магнезий, фосфор, ниацин и фолиева киселина.

Кои хора НИКОГА не бива да консумират картофи

Картофите се нареждат сред едни от най-полезните кореноплодни зеленчуци. Те са изключително богати на минерали и витамини, от които тял...

Бойърс обяснява, че връзката между белите картофи и здравето на червата на първо място се свежда до един фактор: устойчиво нишесте, на което са богати картофите. Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който е буквално устойчив на храносмилане. С други думи, подобно на фибрите, то не може да бъде разградено от ензими в тънките черва. Вместо това, то пътува до дебелото черво, където действа като пребиотик.

Диетологът отбеляза, че бактериите в червата се хранят с устойчиво нишесте и го карат да ферментира. Процесът произвежда късоверижни мастни киселини, по-специално бутират. Той е източник на енергия за червата, защитава лигавицата им и контролира възпалението. Бутирата е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво, според изследователи.

Но за да извлечете най-доброто от този зеенчук, важно е да ги готвите по правилния начин. Проучванията показват, че печеният зеленчук е най-добрият вариант. Освен това, процесът на охлаждане е важна стъпка. За стабилно нишесте е най-добре да оставите сварените картофи даостанат за 3-4 часа в хладилника, добавя Бойърс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com