Коя е най-добрата комбинация от билки за чай?

857
Коя е най-добрата комбинация от билки за чай?
Снимка: iStock

Можете да комбинирате компонентите по различни начини - най-простият и най-разпространеният начин е да добавите нещо към листата от черен или зелен чай (за аромат). По-рядко се правят композиции с жълт и бял чай.

Не е необходимо да използвате захар като подсладител за чай (дори не е препоръчително), напитката ще стане по-сладка, ако добавите стевия, корени от женско биле, прах от грудки от ерусалимски артишок и други сладки растения.

Важно: Уверете се, че сместа не съдържа компоненти, които могат да ви причинят алергия. И ако правите комбинация от билки за чай за първи път, не слагайте в него много непознати компоненти, по-добре е да се справите с две или три съставки - това ще улесни разбирането какво точно може да причини алергията. Не трябва да комбинирате няколко компонента, които имат силен седативен ефект или силно и бързо променят кръвното налягане (освен ако не преследвате точно тази цел). Също така трябва да вземете предвид диуретичните свойства на компонентите, за да не получите силен ненужен ефект. На малки деца не трябва да се дават билкови чайове, съдържащи силно действащи растения.

Съвет: Можете да балансирате комбинацията от билки за чай, като използвате компоненти с противоположно действие. Например използването на билки, листа, цветове и др. в една смес, които понижават и повишават кръвното налягане.

Как се вари?

Най-добрият съд за варене на билков чай ​​е порцелановият чайник с двойни стени. Но всеки друг ще свърши работа (дори буркан с капак), най-важното е да го увиете по-добре. За всяка чаша вряща вода обикновено се използват 1,5-2 чаени лъжички чаени листа. Трябва да настоявате поне 10 минути, а за предпочитане половин час или дори час.

Съвет: Ако използвате термос за варене на билков чай, не го покривайте с капак – чаят няма да има добър вкус. По същата причина металните съдове абсолютно не са подходящи за варене.

Могат ли билковите чайове да понижат високия холестерол

Колко и кога да пием?

За възрастен нормата е 2-4 чаши чай на ден. С успокояващо и хипнотично действие чаят се пие и вечер при проблеми с нервната система и съня. Но за децата количеството на напитката трябва да се намали въз основа на възрастта или теглото на детето.

Билков чай

Състав: листа от обикновена мирта, кълнове от лавандула, розмарин, билка от котешка билка, официален исоп, анасоново семе, риган, листа от касис, зърнастец, венчелистчета от портокал, цветове от ливадна детелина, плодове от шипка - 1 ч. л.

Начин на приготвяне: оставете в чаша вряща вода за половин час в затворен съд или термос, прецедете. Пийте 0,5-1 чаша 2-4 пъти на ден.

Билков чай ​​“Вълшебните аромати на лятото”

Състав: листа от култивирано грозде, домашна череша, черна къпина, ананас и горска ягода, коприва, китайски лимонник, сребролист, азиатски, ароматни и европейски малини, моркови, мента, зърнастец.

Билки от ливаден здравец, евгенол босилек, риган, жълт кантарион, молдовски змейник, анасон лофант, маточина, лечебен исоп, котешка трева.

Цветя от ягода, ливадна детелина. Венчелистчета от роза флорибунда, канелена шипка и портокалов храст. Кореноплодни култури от моркови. Плодовете на офика, касис, канела шипка.

Най-полезните и здравословни билкови чайове, които трябва да опитате

Цветен билков чай

Отлична ароматна напитка. Повишава настроението и благосъстоянието, освежава. Има общоукрепващо, противовъзпалително, отхрачващо, антиалергично и успокояващо действие. Укрепва и почиства кръвоносните съдове, нормализира работата на сърцето и белите дробове, подобрява метаболизма и работата на храносмилателния тракт.

Състав: ливадна детелина, невен официнал, липа кордифолия, анасон лофанта, портокал, листенца от роза и шипка.

Начин на приготвяне: 1 ч. л. залейте чая с чаша вряла вода, оставете в затворен съд за 10-20 минути. Прецедете.

Билков чай ​​за профилактика и лечение на вирусни и настинки.

Състав: маточина, исоп, котешка билка, лофанта, агистахис, жълт кантарион, живовляк, ливадна сладка, цветя от невен, царевична коса.

Начин на приготвяне: 1 ч.л. Запарете сместа в чаша вряща вода за 30 минути, прецедете. Вземете 0,5-1 чаша 2-3 пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com