Могат ли билковите чайове да понижат високия холестерол

13765
Могат ли билковите чайове да понижат високия холестерол
Снимка: iStock

Лечебните ползи от билковите чайове се ползват по целия свят от векове и съвременната наука навлиза. Изследванията показват, че билковите чайове могат да лекуват някои медицински състояния, включително висок холестерол.

Традиционен срещу билков чай

Традиционните чайове, като черен, зелен, бял или оолонг, се произвеждат от листата и пъпките на растението Camellia sinensis. Всеки чай е уникален въз основа на това как е отгледан и обработен. Белият чай е най-малко обработен и се прави от най-младите чаени листа на растението. Листата от зелен чай се изсушават и нагряват, за да се сведе до минимум ферментацията. Черният чай претърпява интензивна ферментация. Всеки чай Camellia sinensis съдържа естествен кофеин, въпреки че кофеинът може да бъде отстранен.

Билковите чайове не са точно чай, защото не са направени от Camellia sinensis. Те са направени от части от ядливи растения, включително:

  • корени
  • кора
  • листа
  • пъпки
  • цветя
  • плодове

Някои популярни аромати на билков чай включват:

  • лайка
  • мента
  • лимонена трева
  • горски плодове (включително червена боровинка, малина, ягода и къпина)
  • портокалова или портокалова кора
  • лавандула
  • джинджифил

Билковите чайове не съдържат кофеин, освен ако самото растение не съдържа естествен кофеин. Йерба мате или билковите чайове, смесени с традиционен чай, обикновено съдържат кофеин.

Чай от мента – 8 ползи, за които не сте предполагали

Чай и холестерол: каква е връзката

Антиоксидантите помагат в борбата с увреждащите клетките свободни радикали в тялото. Храните, богати на антиоксиданти, включват:

  • чушки
  • горски плодове
  • портокали
  • моркови

Традиционните чайове и някои билкови чайове съдържат антиоксиданти. Антиоксидантната сила зависи от вида на чая и метода му на обработка. Хибискусът има най-високото регистрирано ниво на антиоксиданти от всички билкови чайове. Чайовете с горски плодове, портокалови кори и мента обикновено имат подобни високи нива на антиоксиданти.

Билковият ройбос или чай от червен храст може да помогне за подобряване на липидния ви профил или нивата на холестерола в кръвта. В проучване от Journal of Ethnopharmacology участниците, които пият шест чаши ферментирал ройбос всеки ден в продължение на шест седмици, показват понижение на LDL с около 0,7 mmol/L и увеличение на HDL с около 0,3 mmol/L.

Чаят от джинджифил обикновено се смята за стомашно залъгало, но може да помогне и при холестерола. Джинджифилът на прах значително понижава нивата на липидите в сравнение с плацебо в двойно-сляпо клинично проучване.

Въз основа на проучвания върху животни, чаят от глухарче може също да намали холестерола. Чаят от горчив пъпеш може да подобри холестерола ви и да намали риска от състояния, свързани с холестерола. Може да има и множество други положителни ефекти, свързани със здравето. Доказано е, че горчивият пъпеш помага при диабет тип 2, хемороиди и дори някои видове рак.

Друго проучване показва, че чаят от мента може да понижи холестерола, като помага на тялото ви да произвежда жлъчка. Жлъчката съдържа холестерол, така че производството на жлъчка може да използва вашия холестерол по-добре.

Няма да видите веднага ефекта от билковия чай върху холестерола. Много проучвания отбелязват, че трябва да пиете билкови чайове в продължение на седмици, преди да има подобрение на холестерола. Някои проучвания твърдят, че ще забележите спад в кръвната захар за по-малко от час, както при хибискус и чай от горчив пъпеш. Други проучвания показват, че подобренията може да не настъпят повече от два месеца.

Вашето лично здраве и метаболизъм също могат да повлияят на това колко бързо билковите чайове помагат за подобряване на холестерола. Говорете с вашия лекар за цялостното ви физическо здраве, за да видите как чаят може да повлияе на нивата на холестерола ви.

Вашата диета и начин на живот са от значение

Изследванията, които показват, че чаят понижава холестерола, са обещаващи, но са необходими повече данни. Пиенето на чай не трябва да замества тренировката във фитнеса или здравословното хранене.

Някои причини за висок холестерол не зависят от начина на живот. Други причини, като нездравословни хранителни навици и липса на упражнения, са. За щастие, неподсладеният чай със сигурност може да бъде здравословна добавка към деня ви.

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

Билкови чайове и лекарствени взаимодействия

Билковите чайове могат да повлияят на лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта. Може да изпитате лекарствени реакции въз основа на съставките на билковия чай. Ако приемате варфарин или друг разредител на кръвта, билковият чай от червена боровинка може да причини кървене. Пиенето на чай от женшен или джинджифил може да причини подобни проблеми с аспирина или разредителите на кръвта. Чаят от женшен също може да взаимодейства отрицателно с лекарства за кръвно налягане или лечение на диабет като инсулин. Гинко билоба повлиява редица лекарства, включително:

  • противогърчови лекарства
  • аспирин
  • разредители на кръвта
  • лекарства, които понижават кръвното налягане

Дозировките зависят от начина на приготвяне на чая и чистотата на билката. Бъдете внимателни, ако пиете билкови чайове, които са смесени с кофеинови чайове. Твърде много кофеин може да ви накара да нервни или тревожни. Едно проучване свързва предозирането с кофеин със симптоми, открити при хора, които приемат кокаин или метамфетамини. Ако вече пиете кафе всеки ден, изберете билков чай, който не съдържа твърде много кофеин.

Говорете с Вашия лекар, преди да използвате чайове за лечение на висок холестерол. Ще имате най-голяма полза от пиенето на билков чай, ако все още не използвате лекарства за холестерол или не ядете диета, богата на антиоксиданти. Билките, използвани за чай, могат да имат сложни взаимодействия с тялото ви и може да съдържат химикали, които не са ви познати. Билките и билковият чай също могат да помогнат за понижаване на холестерола. Научете за чая и холестерола и това може да ви помогне да увеличите максимално положителните ефекти, които чаят има върху цялостното ви здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно