Коя е най-малката държава?

5905
Снимки: Getty Images/Guliver

Ватикана се определя като „суверенен град-държава" под управлението на папата. Със своите 900 жители това е най-малката самостоятелна държава в света. Половината от Ватикана е заета от градина. Главният проблем тук е демографският – ако се роди дете, това ще причини по-голяма изненада, отколкото, ако умре някой.

Това е най-святото място за католиците по света (може би с изключение на Божи гроб), един от немногото градове-държави и единствената страна, където официалният език е латинският. Ватикана се намира в сърцето на Рим и голяма част от забележителностите на италианската столица са именно на неговата ограничена територия. Можете да се изкачите непосредствено под купола на величествената катедрала „Свети Петър“ и да разгледате историческия Рим от птичи поглед, да си направите разходка из известните ватикански градини, както и да видите самия папа. На тази територия се следва строг дрескод и разголени посетители просто не се допускат още „на границата“.

Най-голямата сграда в света

Площ

Площта на Ватикана е 0.44 кв. км. Те могат лесно да се извървят пеш надлъж и нашир – най-вече като се знае, че голяма част от града-държава е затворена за туристите. Общата дължина на границата е 3.2 км. Повечето от нейната територия се заема от ватиканските градини върху полегат хълм, който е висок от 19 до 75 м. Недалеч в западна посока тече река Тибър - върху нейния отсрещен бряг е историческият център на града Рим. За територия на Ватикана се считат още 28 катедрали и забележителности в Рим и неговите предградия - така наречените „извънгранични територии“.

Дрескод

Не можете да влезете във Ватикана с дрехи, които оголват коленете, раменете и корема ви. Не се допускат гости от всякакъв пол с шорти, потници, поли над коленете, къси фланелки, скъсани или прозрачни дрехи. Големи куфари, чанти, раници, бастуни, чадъри, стативи се оставят на гардероб. Във Ватикана не се пуши. Глобата е 30 евро.

На територията на Ватикана можете да снимате със или без статив - но вътре в музеите се спазват ограничения. Снимките в Сикстинската капела са строго забранени. Разрешени са в базиликата „Свети Петър“, но без статив и светкавица.

Най-голямата подводница на света

Забележителности

Музеите на Ватикана са едни от най-забележителните и обширни в света, най-известни със своите великолепни зали с картини на Рафаел и фреските на Микеланджело в Сикстинската капела. За да се ориентира човек и да не пропусне нещо интересно, е най-добре да си купи план-карта или да вземе аудио-гид на входа. Поради дългите опашки е за препоръчване да резервирате посещение предварително. За да стигнете до самата Сикстинска капела, ще трябва да преминете през всички зали на музеите (около 1 час). Забранено е да се снима вътрешността й нито със светкавица, нито без нея.

Невъзможно е да не се обърне внимание на живописно облечените войници от швейцарската гвардия, които от 1506 г. охраняват мира и сигурността на Ватикана. Тяхната униформа на шарени райета е в два варианта- лятна и зимна. Това е най-старата и най-малката армия в света.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com