Коя е най-високата планина в Северна Америка?

2414
Коя е най-високата планина в Северна Америка?
Снимка: iStock

Разположен изцяло в Северното полукълбо третият по големина континент, заемащ значителните около 16,5% от цялата площ на сушата на Земята, Северна Америка е сред най-посещаваните и предпочитани за живеене, тъй като е дом за икономическите гиганти САЩ и Канада. Континентът е открит в хода на Великите географски открития, като испански флот, воден от Христофор Колумб, достига Бахамските острови през 1492 година.

Този факт е широко популярен. По-малко известно е, че сред причините за претопяването на местното население – индианците – са заразни болести, към които местните нямали имунитет, пренесени от европейците по време на битки за разпределяне на територията на Северна Америка между Испания, Англия и Франция и в по-малка степен между Нидерландия, Русия и Дания.

Колонизацията на Северна Америка неминуемо води до промени в историческото развитие на континента, но днес няма да си говорим за история и политика, а за чудната природа на Северна Америка, която се простира едновременно в пределите на арктичния, субарктичния, умерения, субтропичния, тропичния и субекваториалния пояси, а релефът е разнообразен и включва острови, някои покрити с лед, като най-големият остров на света – Гренландия, тундрови ландшафти и арктични пустини, възвишения, равнини, низини, прерии, плата, планини и др. Вниманието ни е привлечено от най-високата планина в Северна Америка, популярна като част от Национален парк и резерват, простираща се в едно от най-суровите места на континента – Аляска.

Най-високата планина в Северна Америка

С височина от 6190 метра на своя първенец, наречен Денали, планината Кордилери в Аляска е най-високата планина в Северна Америка. Формирала се е преди около 60 милиона години като резултат от тектонично издигане на земната кора, което формира и останалите планини от веригата на Аляска.

Кои са 5-те най-високи планини в България

Денали е първото и най-старо, достигнало до нас име на първенеца на най-високата планина в Северна Америка, произходът на което е свързан с езика на местното население. Денали в превод от този местен език означава „Големия“ или „Високия“. Името на първенеца на Кордилери е променено на Маунт Маккинли в чест на 25-тия президент на САЩ Уилям Маккинли през 1896 г. от златотърсача Уилям А. Дики и официално признато от Конгреса през  1917 година. Местните жители на Аляска обаче не приемат новото име на върха, продължават да го назовават Денали и съумяват да се преборят за възстановяване на това старо име на върха през 2015 година, факт, станал възможен благодарение на президента Барак Обама.

С какво привлича посетители тази сурова снежна планина?

Вероятно се досещате, че щом се издига в ледената Аляска, то най-високата планина в Северна Америка е снежна и сурова планина. Първенецът ѝ Денали е изключително труден за изкачване поради лошото време и стръмните вертикални склонове. Може би именно суровото време и трудностите са онова предизвикателство, което пали кръвта на алпинистите, насочили се към Денали, и увеличава популярността на планината сред авантюристите и влюбените в предизвикателствата и борбата със стихиите.

Първенецът Денали на най-високата планина в Северна Америка е покорен за първи път от Хъдсън Стък, Хари Карстенс и екип от алпинисти през 1913 година, като това не е първият опит за покоряване на върха – година по-рано експедицията на Паркър-Браун почти успява да го изкачи, отказвайки на метри от крайната цел поради лошите метеорологични условия – решение, оказало се не просто правилно, но и спасило живота им, тъй като на следващия ден земетресение разрушава ледника, по който се изкачвали.

Коя е най-старата планина в България?

След 1913 година – първото документирано покоряване на върха – всяка година стотици души се отправят към него в битка със суровото време – температури от -60 градуса в комбинация със силен вятър, създаващи усещането за още по-жесток студ, на прага между живота и смъртта, за да го покорят. Усилията са насочени по-често към по-високото южно било на върха и много рядко към северното, което е по-ниско и  което често се възприема като отделен връх и рядко към него се отправят алпинисти с интерес към изкачването му.

Българите също сме оставили своята следа в най-високата планина в Северна Америка и първенеца ѝ Денали – един от седемте най-високи върхове на света, покорен на 27 юни 1988 г. за първи път от наши сънародници – Николай Петков, Мариана Масларова, Иван Масларов и Иван Луканов.

Отправилите се към това предизвикателство алпинисти, следва да имат предвид не само суровия климат, но и факта, че над 100 души, решили да премерят сили с върха, остават завинаги в прегръдките на снеговете му – някъде там в най-високата планина в Северна Америка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com