Кои са 5-те най-високи планини в България

19497
Кои са 5-те най-високи планини в България
Снимка: Pixabay.com

На територията на България има 39 планини. Знаете ли кои са на-високите от тях?

1. Рила

Рила се намира в Южна България, част е от Рило-Родопския масив и заема неговия северозападен край. Най-старото име на планината е Доункас, смята се, че е дадено от траките. Роула е друго име на планината от траките, което по-късно е променено от славяните на Рила, което означава “водна планина”. От Рила извират някои от най-пълноводните български реки - Искър, Марица и Места.

Кои планини се намират между България и Северна Македония?

На нейната територия има над 200 езера, сред които са прочутите Седем Рилски езера. Могат да се видят над 2000 растителни и стотици животински видове. Тук се намира и един от трите големи национални парка “Рила”. Планината е с обща площ от 2629 кв. км и е със средна надморска височина от 1487 м. Първенецът на Рила е Мусала, висок 2925 м. Около 100 от върховете в Рила са с височина над 2000 м. Вторият най-висок връх след Мусала е връх Малка Мусала, 2902 м, а трети е Иречек, 2852 м.

2. Пирин

Известна като най-красивата планина, Пирин се намира в Югозападна България, част е от Рило-Родопския планински масив. Разположена е между долините на реките Струма и Места. Днешното име произлиза от славянското Перун, име на върховния славянски бог. Националният парк “Пирин” е включен в списъка на ЮНЕСКО от 1983 г. Биоразнообразието е представено от 1315 вида висши растения, над 2000 вида безгръбначни, над 200 вида гръбначни животни и 159 вида птици.

Тук се намира и най-старото дърво в България - Байкушевата мура, чиято възраст е над 1300 години. Най-висок връх в Пирин е Вихрен, 2914 м. В Пирин има около 90 върха с височина над 2000 м. Вторият най-висок връх в планината е Кутело, с височина 2908 м.

3. Стара планина
Известна още като Балкана, Стара планина е най-дългата планина, която се простира по дължина на страната, от границата със Сърбия до Черно море, на повече от 550 км по въздушна линия. Планината разделя България на две части: Северна и Южна България. В миналото наричали планината Хаймон, Хаймос, Хемус. От Стара планина извират реките Лом, Огоста, Янтра, Камчия, Русенски Лом. Общата площ на планината е 11 596 кв.км, а средната надморска височина е 722 м. Най-високият връх на Стара планина е Ботев, 2376 м.

Коя е най-дългата планина в България?

4. Витоша

Витоша е единствената куполна планина у нас. Куполната й форма се подчертава от нейните най-високи върхове, разположени в непосредствена близост един от друг - Резньовете и Черни връх. Най-впечатляващото природно образувание на Витоша са нейните каменни реки. Част от Витоша е обявена за природен парк - първият у нас и на Балканския полуостров (обявен през 1934 г за народен парк).

Първенец на Витоша е Черни връх, 2290 м. Върхът е свързан с историята на българския туризъм, планинарство и скиорство. На 27 август 1895 г. по покана на Алеко Константинов, на Черни връх се изкачват около 300 души (между тях и Иван Вазов) и с това се полагат основите на организираното туристическо движение у нас.   

5. Осоговска планина

Осогово е гранична планина - около ¾ от площта й се намира на територията на Северна Македония и само ¼ е в България. Тя е важен хидрографски възел, от централната й част извират много реки - големи и малки, които внасят особен колорит в облика на планината. Растителността е разнообразна: от иглолистни и смесени до широколистни, главно букови гори, а най-високите части са покрити с хвойнови храсти и тревна растителност.
Първенецът на Осоговската планина е връх Руен, 2251 м, включен в националното движение “Покорител на 10-те планински първенци”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com