Коя е най-умната порода кучета?

46155
Коя е най-умната порода кучета?
Снимка: iStock

Учените се опитват да определят най-интелигентната порода кучета от всички в проучвания, които оценяват различни когнитивни способности. Резултатът засега е, че на най-високото място на подиума най-умният и най-добър приятел на човека се оказва белгийската овчарка малиноа, следвана от известните бордър колита.

Има обаче някои противоречия при подобни тестове и изпитания, засягащи използваните методи и способи – така или иначе, даже при хората е трудно да се установи безспорната мярка на индикация за интелигентност.

Както знаем, има различни видове интелигентност – това се отнася както за хората, така и за кучетата. За да определят кое е най-умното сред кучетата, учените-кинолози са използвали набор от когнитивни тестове. Чрез тях са изследвали 1002 кучета по отношение на решаване на проблеми, стратегия на поведение, контрол на импулсите, способност да четат човешки жестове, да копират поведение на човека, логика и памет. Интелигентността на кучетата може да бъде измерена чрез поредица от когнитивни способности, точно както човешката.

Най-сладките породи кучета!

Класация на породи кучета

Различните породи имат своите предимства и недостатъци. Лабрадор ретривърите, например, са много добри в четенето на човешки жестове, но доста лоши в пространственото решаване на проблеми. Шетландската овчарка (от Шетландските острови, да не се бърка с шотландската овчарка, известна като коли) показва добри резултати в почти всички задачи, както и бордър колитата - които изостават само с 9 точки от белгийската овчарка малиноа. Самата „белгийка“ събира 35 точки от възможни 39.

Белгийските малиноа обикновено се използват за охранителни кучета, защото работят добре като преследвачи по миризма и идентифицират цели за търсене - вероятно поради високите им умения за решаване на проблеми. Те са в състояние да интерпретират човешките жестове много добре и се справят по-добре от другите кучета в задачите за ориентиране сред околната среда в търсене на решението на различни проблеми.

Заедно с немските овчарки обаче, породата е сред най-лошите в теста с цилиндър, където животните трябва да получат лакомство в непрозрачен цилиндър. След това обектът бива заменен с прозрачен цилиндър — кучето трябва да продължи да се движи отстрани покрай него, за да може да получи своето лакомство, вместо да минава направо през затворената страна на цилиндъра, която е видима, но недостъпна. Това пробва умението на кучето да се въздържа от безсмислени усилия.

Белгийската малиноа обаче не умее да контролира толкова добре своите импулси и се опитва нетърпеливо да получи лакомството директно през прозрачната част на цилиндъра.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Има ли значение породата?

Учените смятат, че това е знак за когнитивните функции на породата: тъй като са работни кучета, малиноа имат висока степен на бърза реакция, но нямат контролиращи задръжки. Това също би обяснило защо овчарките и ретривърите са по-добри в задачите, свързани с човешкото поведение. Но тук възниква друг проблем: подобно обяснение явно не обхваща всички породи, тъй като финландската лапландска хрътка, която е вид овчарка, се справя зле със задачите, копиращи човешко поведение.

Освен това трябва да вземем предвид, че изследваните кучета не представят всички от техните породи, а също и, че наборът от задачи не е окончателна индикация за интелигентност. Но, както и да е: все пак това е интересен начин да се класират уменията на нашите най-добри приятели в животинското царство за решаване на задачи. Засега белгийските овчарки малиноа имат предимство – но, кой знае, може би един ден някое по-ученолюбиво куче ще заеме техния трон?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com