Коя е старата столица на Малта?

12697
Коя е старата столица на Малта?
Снимка: iStock/Guliver

Мдина е град с множество старинни сгради и укрепления в северната част на Малта. Бил е столица на острова от Античността до Средновековието. Градът все още е затворен в рамките на крепостните стени и има население около 300 души - но е съседен на Рабат, град с 11 хил. жители.

Приблизителната възраст на историческата столица на Малта е около 4000 години. Градът е разположен на хълм, в бронзовата епоха там е имало укрепено селище. Финикийците в VІІІ век пр. Хр. основават тук град Малет, превзет от римляните през 218 г. пр. Хр.; те го наричат Мелита. Тит Ливий и Цицерон го описват като град с красиви сгради и добре организиран начин на живот. Преданието гласи, че апостол Павел попаднал в Мелита след корабокрушение в 60 г. сл. Хр.

В края на ІХ век Мдина е превзета от арабските войски на династията Аглабиди и разрушена. През 1090 г. норманите прогонват арабите, след това Малта бива поред превземана от различни завоеватели.

През Средновековието Мдина постепенно се оформя като център на малтийската аристокрация. Когато рицарите-йоанити (от Ордена на свети Йоан) пристигат Малта през 1530 г., малтийските благородници ги приели при едно условие: рицарите трябвало да оставят автономията на Мдина неприкосновена. Едва след това официално обещание Великият магистър на Ордена получил ключовете от града. Самият Орден на йоанитите (бивши хоспиталиери) постепенно станал известен като Орден на малтийските рицари или Малтийски орден – под това име съществува и до ден-днешен.

Забележителности

Главното, с което е известна Мдина, са крепостите, с които градът е обграден и до днес. Точно под града са разположени т. нар. „катакомби на свети Павел – това е уникален подземен римски комплекс от ІV век пр. Хр. Те представляват сложна система от коридори, зали, камери с гробници. Дължината на катакомбите е около 3 километра, но не всички техни секции са достъпни за посещаване; затова обиколката, макар и впечатляваща, трае не повече от 20 минути.

В града са разположени много дворци от периода ХІІІ - ХVІІІ век. Ако имате здрави нерви, може да се решите да посетите Музея на средновековните мъчения. Тук са събрани множество пособия по теорията и практиката на тези зловещи процедури – някои уреди дори може да бъдат наблюдавани в действие. Много по-спокоен и балансиран по отношение на зрелищата е Природонаучният музей, разположен в дворец, построен по времето на Великия магистър Антоан де Вилхена.

21 прелюбопитни факта за красивата Малта

Мдина е град на автентична средновековна архитектура, затова привлича много режисьори. Ето защо например тук са заснети няколко сцени от първите епизоди на сериала „Игра на тронове“. Въобще, в Мдина ще откриете различни видове архитектура: от средновековен до бароков стил. В допълнение, очарователни цветни врати и прозорци са характерни за историческия град.

Ако имате достатъчно късмет да посетите Мдина в нощ на пълнолуние, ще се насладите на магическа гледка към луната – гледана от Малта, тя е по-ярка и по-голяма в сравнение с изгледа й от много други места.

Интересен е Музеят на восъчните фигури, посветен на историята на малтийските рицари. Тук ще видите над 30 внимателно пресъздадени различни сцени от тяхното ежедневие. Диорамите включват около 120 восъчни фигури, изпълнени в цял ръст и облечени в исторически костюми. Във фоайето има няколко манекена, също в богати рицарски одежди. Един от тях тържествено бие барабан. Презентацията е разделена на две части. Първо гостите гледат кратък филм за историята на Ордена, а след това имат възможност да видят основната изложба на втория етаж. Създателите на музея обръщат голямо внимание на видео- и аудио-ефектите. От време на време в залата на музея се чуват топовни залпове, свири музика, различни детайли се осветяват в разноцветни светлини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com