Кока-Кола ХБК с поредна иновация в опазването на околната среда

2227
Кока-Кола ХБК с поредна иновация в опазването на околната среда

Опазването на околната среда и по-чистата природа се превърнаха в една от основните цели на Кока Кола-ХБК. И задачата върви към пълен успех - с рециклируемата РЕТ бутилка на компанията, която се прави с помощта на технологията PlantBottle™.

Изключителното в случая е, че с PlantBottle™ PET бутилката се прави частично от растителни материали, но крайната цел е изработването на 100% възобновяема и напълно рециклируема бутилка. За направата на PET бутилката се използва захарна тръстика от Бразилия, както и вторични материали, останали след преработката на захарна тръстика. Асортиментът на материали за направата на PET бутилката обаче ще става по-голяма - Кока-Кола ХБК обмисля да използва за направата им дръжките, обелките и кората на различни видове плодове и растения.

Този иновативен метод намалява нуждата от използване на изкопаеми горива и увеличава възможността за употреба на възобновяеми материали. Към момента над 35 милиарда опаковки PlantBottle™ се разпространяват в почти 40 държави, в които Кока-Кола оперира. Тази технология дава възможност да се спестят над 315 000 тона въглероден диоксид, които иначе биха отишли в атмосферата. Това количество е равно на количеството въглероден диоксид, което се отделя от изгарянето на над 743 000 барела петрол. Така Кока-Кола спестява над 36 милиона галона газ.

Към начинанието PlantBottle™ се присъединяват и други компании - Ford Motor Company, H.J. Heinz Company, NIKE, Inc. и Procter&Gamble. Заедно с Кока-Кола през 2012 година тези компании създадоха стратегическата работна група - Plant PET Technology Collaborative (PTC). Групата е фокусирана върху ускоряване на разработката и използването на PET материали, които да бъдат 100% на растителна основа.

В борбата за по-чиста природа до 2020 година Кока-Кола ще:

- използва 40% от общата енергия от възобновяеми и чисти енергийни източници;

- рециклира минимум 40% от опаковките на продуктите си на пазара;

- въведе използването на рециклирани (или произведени от възобновяеми материали) РЕТ опаковки, които ще представляват мин. 20% от общото количество, лансирано на пазара;

- намали количеството на първични опаковки с 25% на литър произведена напитка;

- сертифицира над 95% от основните селскостопански суровини в съответствие с водещите принципи за устойчиво земеделие на системата на Кока-Кола;

- инвестира поне 2% от своята годишна печалба, преди данъчно облагане, в обществото;

- удвои броя на служителите, които участват в доброволчески инициативи през работно време, като достигне 10%.

Кока-Кола ХБК предлага един от най-разнообразните асортименти от напитки на своите потребители, като приблизително 1/3 от продажбите за 2015 г. са на сокове, води и студен чай, в сравнение с 10% през 2001 г. Продажбите на различни видове сок нараснаха с 8% през 2015 г. Газираните напитки с ниско или никакво съдържание на калории имат дял от 7% от общите продажби, нараствайки с висока скорост и допринасяйки с 25% към допълнително продадения обем през 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com