Кокосово масло – полезно ли е за кожата?

17429
Кокосово масло – полезно ли е за кожата?
Снимка: iStock/Guliver

Кокосовото масло съдържа ненаситени мастни киселини, които приличат на липидите в кожата ни. Ето защо идеално възстановява защитната бариера на епидермиса, като същевременно добавя мекота и копринена гладкост. Тези мастни киселини съставляват почти 65% от общия състав на кокосовото масло. В същото време има естествени антибактериални и противогъбични свойства поради високото си съдържание на лауринова киселина. Това означава, че кокосовото масло може да защити кожата и да помогне за лечението на определени кожни състояния, причинени от бактерии или гъбички.

Но това не е всичко – кокосовото масло има и противовъзпалителни свойства. В допълнение към естествените си антимикробни свойства, кокосовото масло може да помогне за намаляване на възпалението на кожата и облекчаване на болката чрез подобряване на антиоксидантния статус на кожата.

Задържането на влагата се дължи на хидрофобните му свойства. Ето защо е най-добре да нанесете маслото върху влажна кожа след душ и след това да попиете с кърпа.

Малко кокосово масло в шампоана ще преобрази косата ви

Извлечено от сурови кокосови орехи или сушени кокосови ядки, кокосовото масло е силно наситено масло, съдържащо много хранителни мастни киселини.

Просто нанасяйки кокосово масло върху кожата си, вие предотвратявате растежа на всякакви вредни микроорганизми, което е чудесно за подобряване на бариерната функция на кожата ви!

Кокосово масло при суха кожа

Ако кожата ви е много суха, лющеща се, можете да направите маска с кокосово масло. Нанесете натуралното масло и увийте с фолио, за да засилите ефекта. Тази процедура е чудесна за омекотяване на пукнатини върху петите, коленете или лактите.

Тъй като кокосовото масло съдържа витамин Е с антиоксидантни свойства, то играе важна роля в стягането на кожата. Най-добре е да използвате необработено кокосово масло, като го втривате директно върху засегнатите места поне два пъти на ден. Това ще ускори процеса на заздравяване на кожата и ще намали появата на стрии. Може да се използва и по време на бременност.

Това е най-безопасната мазнина за готвене според експертите

За лице кокосовото масло може да се използва като маска 1-2 пъти седмично, ако имате много суха кожа. Но не прекалявайте, защото покрива цялото лице, предотвратявайки дишането на кожните клетки.

Използвайте го като почистващо средство или за отстраняване на грим.

Добавете малко захар и ще получите хидратиращ скраб за устни.

Масажирайте върху ръцете и ноктите, за да получите гладка и мека кожа.

За коса можете да правите и маски на базата на нерафинирано кокосово масло. Достатъчно е да разтопите малко количество от продукта на водна баня и да разпределите само по върховете или по цялата дължина. Разресването ще бъде приятно и лесно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com