Колко български владетели са носили името Георги?

2261
Колко български владетели са носили името Георги?
Снимка: iStock

Георги е българско име, чиито произход свързваме с думата „земевладелец“, тъй като „гео“ значи земя, а „ерго“ означава работя, макар да е по-познато като име, свързано с храбростта и победата и хората да го свързват именно със Свети Георги, наречен „Победоносец“. Георги е сред най-разпространените имена в България и е едно от най-старите и древните. Това име се среща още в предхристиянския период. Георги се е наричал и храбрият юнак, преборил ламята, свързан с тракийския Херос (тракийския конник). Дали това означава, че и български владетели се наричали с името Георги? Колко български владетели, кръстени Георги познавате?

Български владетели, носели името Георги

В историята на България има двама владетели, носещи това разпространено българско име – Георги Тертер I и Георги Тертер II – и двамата властвали в България по време на Втората българска държава, както и двамата, носещи титлата царе. Годините, в които е управлявал Георги Тертер I са от 1280 до 1292 година, а Георги Тертер II е бил български цар от 1321-22 г. до 1323 година.

Кой български владетел премества столицата в Преслав?

Български владетели Георги – история и дела

Цар Георги Тертер I от род Тертеровци наследява цар Иван Асен III и поема властта над българската земя през 1280 година. Иван Асен напуска царството си заедно с богатствата от царската хазна по време на обсадата на Търново при въстанието на Ивайло. Останали без владетел, болярите били изправени пред необходимостта да изберат нов цар. Изборът им се спира на своеобразния водач на българското болярство – Георги Тертер. Името, с което е коронясан, е цар Георги Тертер I. Животът му като цар и участта му не били леки. За тях има и византийска поема, описваща трудния път на цар Георги Тертер I. От самото начало на коронясването му царуването му е белязано от отцепване на множество феодали от централната власт в Търново, от формално, а не реално признаване на властта му от феодалите, от неуспехи с татарите, два брака и трудно царуване, завършило с абдикацията му във Византия.

Цар Гео̀рги II Тѐртер – последният от род Тертеровци – управлява България по време на Второто българско царство съвсем за кратко годините между 1321-1322 година до 1323 година. Млад, неопитен, неумел – наследил баща си след смъртта му, цар Гео̀рги II Тѐртер се отличавал с особена войнственост, боен дух и военни умения и остава в историята с успешния си поход против Византийската империя, завършил с връщането на Пловдив в териториите на България – безспорен успех за краткото царуване на цар Гео̀рги II Тѐртер. През август 1322 г. войските му предприемат нов поход в околностите на Одрин и завладяват близките крепости, но византийската войска не остава по-назад и приключва сблъсъка с разоряване на българските владения в Тракия и вземане на тлъста плячка. Скоро след тези събития цар Гео̀рги II Тѐртер почива внезапно, макар да е твърде млад. Тъй като той не съумява да се ожени и да има наследник, смъртта му слага край на Тертеровата династия.

Кой български владетел получава титлата кесар от византийския император?

Името Георги днес

Освен български владетели името Георги получават и хиляди новородени българчета всяка година. Името е сред най-разпространените у нас и по данни на НСИ за последните 10 години се нарежда на второ място по разпространение в България. Свързваме го с храбростта и честваме именните дни на 6 май – Гергьовден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com