Колко държави има на Иберийския полуостров - малко хора знаят

19981
Колко държави има на Иберийския полуостров - малко хора знаят
Снимка: iStock

Иберийският полуостров - наричан още Пиренейски или само Иберия - е разположен в югозападната част на Европа. Иберийският полуостров е вторият по големина полуостров на континента след Скандинавския. Имената му произхождат от планинската верига Пиренеи, която го огражда от североизток и от населявалата го в древността народност ибери. Ограден е от юг и от изток от Средиземно море, а от запад и от северозапад от Атлантическия океан. Пиринеите отделят полуострова от континента и служат за естествена граница между Франция и Испания. 

Колко държави има на Иберийския полуостров?

Най-голямата страна на полуострова е Испания, която заема 79% от площта му. Другите страна на Иберийский полуостров са независимите държави Португалия и Андора и Гибралтар - отвъдморската територия на Великобритания.

Испания

Кралство Испания е държава, разположена в Югозападна Европа. На североизток, по хребета на Пиринеите, е границата й с Франция и Андора. Испания включва още Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани малки острови от средиземноморската страна на Гибралтарския проток.

Според испанската конституция от 1978 г. Испания е парламентарна конституционна монархия. Силният следвоенен икономически растеж и развитието на търговията, след като става член на ЕС през 1986 г., издигат икономиката на страната сред най-силните в света.

В страната живеят 47 милиона души. Населението на Испания се удвоява през 20-ти век благодарение за забележителния бум на раждаемостта през 60-те и 70-те години. Раждаемостта спада през 70-те години, но населението продължава да се увеличава след завръщането на много испанци, емигрирали от страната по време на режима на Франко, а в последно време и от много чужди емигранти, най-вече от Латинска Америка, Източна Европа, Северна Африка.

Испанската конституция признава съществуването на региони като част от испанската нация. Основните етнически групи са кастилци, каталонци, галисийци и баски. Официален език е кастилският испански, но в някои части на Испания се говорят още каталонски, галисийски и баски.

Всяка година Испания се посещава от над 60 милиона туристи, привлечени от топлия климат, великолепните плажове по средиземноморското крайбрежие, както и от многобройните исторически, архитектурни и културни забележителности.  

10-те най-посещавани страни в света

Португалия

Португалия обхваща югозападната част на Иберийския полуостров. На територията й се намира най-западната точка на Европа - Кабо да Рока. В южната част на Португалия край морето са образувани най-големите пясъчни дюни в Европа. Населението на страната е 10,5 милиона души, от които почти 100% са португалци.

Днес Португалия привлича милиони туристи заради продължителния морски сезон и красиви забележителности. Част от Португалия са групата на Азорските острови и остров Мадейра.

Португалия е сред най-старите държави в Европа. От 1139 г. насам границите й остават непроменени. Португалският език е официален в 9 държави в света с над 236 милиона население.
Половината от Новия свят някога е принадлежал на Португалия. През 1494 г. е подписан договор, който дава на Португалия източната половина на Новия свят, включително Бразилия, Африка и Азия. Португалската империя е първата глобална империя в световната история, както и една от най-продължителните, съществувала над 6 века. 

Страната се превръща във все по-популярна дестинация за пътуване. С цветни градове като Лисабон и Порто, над 400 мили живописна брегова ивица и богата история, е лесно да разберем защо.

Андора

Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа, която няма излаз на море. Тя се намира между Франция и Испания, в източната част на планината Пиренеи. Държавата е част от каталонската общност заедно с части от Испания и Франция. Създадена е през 819 г., когато е съставено “Писмото на свободата”, което дава независимост на скотовъдците, живеещи по долината на Валира и Ордино.

Населението на малката страна е 70 000 души. Столица и най-голям град е Андора ла Веля. Андора процъфтява поради многото туристи, които я посещават заради слънчевите ски курорти, както и заради ниските данъци.

Топ 10 държави по население в света

Гибралтар

Гибралтар е малък полуостров в Средиземно море и британска отвъдморска територия, разположена в южния край на Иберийския полуостров.

От 711 г. в продължение на много векове Гибралтар е под владението на маврите. През 1602 г. територията му преминава към Испания, а век по-късно е завоюван от британските войски. През 1969 г. генерал Франко е ядосан от референдума, по време на който мнозинството от местното население на Гибралтар гласува да останат под британски суверенитет и затваря границата между Испания и Гибралтар. Границата е отворена едва през 1985 г. При гласуване през 2002 г. гибралтарците категорично отхвърлят идеята за евентуален съвместен британско-испански суверенитет и вярват в правото си на самоуправление.

Населението на полуострова е около 30 000 души. Единственото селище е град Гибралтар, разделен на 7 големи жилищни зони. Гибралтарци се считат за потомци на генуезци, испанци, португалци и мароканци и съставляват около 70% от населението. Официален език е английски. Използват се също, испански, португалски и италиански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com